Stjepan Hauser otvorio Stazu Stjepana Hausera

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Unatoč tropskim vrućinama i živi u termometru koja je lakoćom preskočila vrijednost od 35 stupnjeva Celzija, danas je prvim pješačenjem i bicikliranjem u uvali Kalavojna otvorena novouređena biciklistička i pješačka staza - "Staza Stjepana Hausera". Staza je dobila ime po našem mladom glazbeniku svjetskog glasa, duga je oko pet kilometara i ide od Kalavojne, preko uvale Luka do rta Sv. Mikola.

Na čelu kolone

Kod Društvenog doma u Raklju, gdje se asfalt topio pod nogama, u zakazanom se terminu okupila mala, ali odvažna skupina šetača, koji su odlučili prkositi nesnosnim vrućinama. Nabrojali smo ih 50-ak, a dok su se oni pripremali za polazak, već se počela okupljati skupina biciklista, kojima je start pomaknut za sat kasnije. Bez puno priče, krenuli su u koloni prema uvali Kalavojna, gdje je početak staze, a do kojega treba odraditi solidan broj koraka. Nisu se uspjeli pravo ni oznojiti kad su im se na prvom raskrižju prašnjavog makadama koji vodi prema Kalavojni pridružili gospođa Marija, njezin pas i sin - Stjepan Hauser!

Hauser je stao na čelo kolone, pa se odjednom zahtjevan pothvat pretvorio u ugodnu šetnju, tijekom koje su šetači, koji su prvi put bili u društvu glazbenog virtuoza, s njim ugodno ćaskali o sasvim običnim svakodnevnim stvarima. Biciklisti su išli drugom trasom. Krenuli su s pozicije ispred Društvenog doma, ali su vozili starom stazom prema Krnici. Potom su vozili do Krničkog porta i kroz Rakalj došli do Hauserove staze i uvale Luka. Nakon kupanja i druženja, svi sudionici su se ponovno okupili kod crkvice sv. Agneze na pijatu domaće maneštre.

Kontra običaja

Jednostavnog i pristupačnog Stjepana smo upitali što misli i osjeća o ovoj neobičnoj ideji da stazi daju njegovo ime.

Najprije nam je u šali rekao kako je svugdje običaj takve stvari imenovati po poznatima kojih više nema, te kako se nada da to valjda nije neki znak ili trend, a onda se uozbiljio i posve skromno i iskreno rekao da je to za njega velika čast.

- Nemam riječi kojima bih mogao opisati zahvalnost prema mojim ljudima u Raklju koji su me počastili time. Zaista sam počašćen što je ova prekrasna, pet kilometara duga šetnica dobila ime po meni, rekao je skromno glazbenik.

Kako je staza dobila ime

Prva etapa radova započela je u proljeće raskrčivanjem već postojećih staza od uvale Luka do Sv. Mikule, a potom i do uvale Kalavojna. Budući da su inicijatori namjeravali stazu završiti u roku od 2-3 godine, Stjepan Hauser je svojim angažmanom i entuzijazmom ubrzao radove izrade šetnice, i ona je već danas otvorena. Domaćini su mu se za tu gestu odužili "krsteći" stazu njegovim imenom.

Koncert odgođen za sutra

Budući da je vremenska prognoza ukazivala na mogućnost nestabilnog vremena i mogućih neverina, organizatori su danas odlučili da će zabavni program, koji se trebao održati u nedjelju navečer u uvali Luka, biti odgođen, odnosno prebačen za ponedjeljak u isto vrijeme. U zabavnom programu koji počinje u 20 sati nastupit će Ivo Amulić i klapa Rišpet te gosti iznenađenja čija imena organizatori ne otkrivaju. Koncert je besplatan, a moći će se pratiti s mora ili plaže, kako kome odgovara. Manifestaciju organiziraju rakljanski KUD "Mate Balota", DVD i TZ općine Marčana te Stjepan Hauser. (Leonid SLIJEPČEVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter