Stižu ugodne jesenske temperature

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svojevrstan temperaturni šok koji su nam vremenske prilike priredile prije tjedan dana približava se kraju. Naglo zahladenje, kojim smo iz ugodnog ljeta izravno ušli u hladniji dio godine, nece još dugo trajati. Naime, sjeverne vjetrove i neugodnu buru iducih ce dana zamijeniti jugo, porast naoblake i kiša. Uz to ce i temperature zraka znatno porasti, što ce ujedno biti naznaka da se vremenske prilike vracaju u stanje kakvo se za ovo doba godine i ocekuju.

Bez obzira na iznenadno i dosta jako zahladenje koje se na ovim prostorima dogodilo prije sedam dana, treba napomenuti da je to za polovicu listopada uglavnom ocekivani dogadaj. U vecini godina prva se jaca zahladenja dogadaju upravo polovicom listopada, a da je tako najbolje pokazuju temperature zraka koje se upravo polovicom listopada prvi put spuštaju ispod ništice. Tako je to bilo i ove godine u unutrašnjosti Istre.

U priobalnom podrucju na takve cemo temperature zraka još neko vrijeme pricekati, more je i dalje dosta toplo pa se isto tako i temperature zraka zadržavaju iznad ništice. Tako bi trebalo biti i narednih desetak ili cak dvadesetak dana, a onda bi prava zima mogla stici i do samog mora.

Spomenuto zahladenje ne bi ni izdaleka izgledalo tako neugodno da nema bure i osjecaja hladnoce koji nam ona donosi.Prognoze vremena pokazuju da se vec sutra ocekuje prestanak bure, zapuhat ce jaki južni vjetrovi, bit ce sve više naoblake, sve više temperature zraka, a za nekoliko dana i obilnije oborine. Kraj listopada te pocetak studenog ujedno znaci da nam se sve više približava kišna sezona.

Prvo jesensko zahladenje nikako ne znaci da je to uvod u neku oštru ili pretjerano hladnu zimu. Slijede cešce kiše i ciklone koje ce sa Sredozemlja donositi topliji i vlažniji zrak, s njim i obilnije jesenske kiše. Do prave zime ima još dosta vremena, a ona nam vjerojatno nece donijeti neka posebna iznenadenja.


Podijeli: Facebook Twiter