Stižu Talijani koji su otpisali feragosto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko šest milijuna Talijana ovih ce dana iskoristi rujanske pogodnosti za odlazak na godišnji odmor. Radi se o impozantnoj brojci koja raste iz godinu u godinu, a vezana je za nove trendove u turizmu.

Mir, dodir s prirodom, uživanje u enogastronomskim ponudama, neposredni dodir s tradicionalnim oblicima privredivanja, poljoprivredom, ribarstvom i zanatstvom, smještaj u agroturizmima i autokampovima pored nacionalnih parkova te posjet arheološkim i kulturnim spomenicima tek su dio razloga zbog kojih Talijani pomicu godišnje odmore iza kolovoških gužvi.

U susjednoj regiji Friuli-Venezia Giulia upravo je u rujnu koncentriran najveci broj puckih manifestacija u svim manjim mjestima od Alpa do mora. U Udinama ce se, primjerice, od 15. do 18. rujna održati manifestacija Friuli DOC koja okuplja na stotine malih i velikih proizvodaca tipicnih enogastronomskih proizvoda koje izlažu u svim ulicama i trgovima starogradske jezgre.

U Trstu se i dalje do 4. rujna nastavlja kulturna i enogastronomska manifestacija "Solidarnost i suživot pod istim nebom" koja okuplja proizvodace raznih zanatskih proizvoda iz svih regija srednje Europe. Štandovi su podignuti u srcu starogradske jezgre oko poznatog kanala Ponterosso. Nakon te manifestacije Trst ce se postupno spremati za poznatu jedrilicarsku regatu Barcolana. 

Prema istraživanju talijanske udruge proizvodaca Coldiretti, cijene smještaja u Italiji tijekom rujna bilježe prosjecno smanjenje od oko trideset posto. Dio rujanskih turista stici ce i do našeg poluotoka, što nam je potvrdio i direktor milanske agencije Hrvatske turisticke zajednice Dario Matoševic.

On tvrdi da je i kod nas broj posjeta u rujnu u stalnom porastu, a razlog je i to što hrvatska turisticka privreda provodi niz prethodnih studijskih putovanja stranih novinara i ta se praksa pokazala izuzetno efikasnom u promicanju upravo tog oblika turizma vezanog za lokalne kulturno-enogastronomske specificnosti teritorija. "Zahtjevniji turisti poznaju kvalitetu koju nudimo i ljepote poluotoka", veli Matoševic.


Podijeli: Facebook Twiter