Stižu skuplje cigarete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon kratkotrajne nestašice cigareta u trgovinama i na kioscima, izazvane povecanjem trošarina od 1. listopada, ocekuje se da vece pošiljke cigareta s novim cijenama, na prodajna mjesta stignu danas.

Svoje najprodavanije cigarete, bijeli Ronhill, MC i Benston, porucuju iz TDR-a, nisu poskupjeli pa njihova cijena ostaje, redom, 18, pa 16 i 14 kuna, no zato, za kunu, poskupljuju sve druge cigarete iz njihovog asortimana. Tako ce, primjerice, Avangard poskupjeti s 19 na 20 kuna, Ronhill Slims ce koštati 20, a Walter Wolf 18 kuna.

Kako pak odgovaraju iz British American Tobaccoa, odnosno tvrtke Roberto d.o.o., koja u Hrvatskoj distribuira Lucky Strike, Dunhill, Kent i Vogue cigarete, oni svoje cijene zbog povecanih trošarina nisu mijenjali, niti su imali problema s opskrbom ovih dana.

Isto odgovaraju i iz TDR-a, makar prodavaci u trgovinama i na kioscima isticu kako vec neko vrijeme, od 1. listopada naovamo, prodaju stare zalihe, sa starim cijenama, dok su im nove kutije, s novim cijenama, dolazile na kapaljku. Normalizaciju opskrbe ocekuju, kažu, od danas nadalje.

Prvog dana listopada, podsjetimo, na snagu je stupila uredba Vlade o povecanju trošarina, kao "plod" zadnjeg rebalansa proracuna. U kolovozu je, naime, na Vladi odluceno da se nece ici u rezanje placa i mirovina, ali ce se povecati trošarine na duhanske proizvode. Uredbom je utvrdena tzv. specificna trošarina od 180 kuna za tisucu komada cigareta stavljenih na tržište, a za tri posto - s 30 na 33 posto - podignuta je proporcionalna trošarina.


Podijeli: Facebook Twiter