Stižu rješenja o komunalnoj naknadi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih su dana na adrese kucanstava u Puli pocela stizati rješenja o komunalnoj naknadi. Tom se naknadom financira, medu ostalim, održavanje javnih površina, groblja, javne rasvjete ili odvodnja atmosferskih voda.

Visina komunalne naknade odreduje se ovisno o zoni u kojoj se nalazi nekretnina te o vrsti nekretnine. Naknada se obracunava po kvadratnom metru korisne površine ili, za zemljišta, po jedinici stvarne površine, dok se iznos komunalne naknade po cetvornom metru obracunske površine utvrduje množenjem vrijednosti obracunske jedinice-boda, koeficijenta zone i koeficijenta namjene.

Komunalna naknada placa se na cijelom podrucju Grada Pule kao jedinice lokalne samouprave, odnosno u naseljima Pule, Štinjana i podrucju otocja Brijuni. U gradu pak postoje cetiri zone - u prvoj zoni koeficijent iznosi jedan, dok je u cetvrtoj 0,50.

Za gradane je bitno znati da se od obveze placanja komunalne naknade u tekucoj godini za stambeni prostor koji koriste za stanovanje potpuno mogu osloboditi oni kojima je prosjecan prihod po clanu domacinstva, za prethodnu godinu, bio manji od 30 posto prosjecno mjesecno isplacene neto place po zaposlenom u RH. Placanja se oslobadaju i oni koji primaju stalnu mjesecnu novcanu pomoc putem službe socijalne skrbi, pod uvjetom da nisu korisnici subvencije troškova stanovanja te da je prosjecan prihod po clanu obveznikova domacinstva za prethodnu godinu bio manji od 30 posto prosjecne mjesecno place.

Zahtjev za oslobadanjem od obveze placanja komunalne naknade podnosi se najkasnije do 31. ožujka. 


Podijeli: Facebook Twiter