Stižu poznati i nagrađivani pisci


U središnjem programu Monte Librića, koji će se održati od 19. do 24. travnja u pulskoj Zajednici Talijana, "Piknik s autorom" i ove su godine predviđena brojna druženja s domaćim i inozemnim piscima i ilustratorima za djecu. Najnovije iz svijeta hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će redom poznati i nagrađivani autori.

O životu jednog brodića

Ilustrator Tomislav Tomić, koji ujedno potpisuje i ovogodišnju ilustraciju vizualnog identiteta Monte Librića, predstavit će slikovnicu "Krotitelj oblaka" (Sipar) koju je ilustrirao prema priči autorice Tomice Šćavine, a koja prati čudnovati narod - Krote i pustolovine dječaka Petra.

Akademska slikarica i spisateljica za djecu Manuela Vladić-Maštruko u Pulu donosi svoju novu slikovnicu "Marino" (Sipar) – priču o životu jednog brodića, koja je dobitnica diplome IBBY Honour list za 2016. godinu.

Poznata spisateljica i književnica Julijana Matanović napisala je još jedan roman za djecu - "Rečeno-učinjeno" (Mozaik knjiga). Ovoga puta pratimo djevojčicu Tinku, koja pripovijeda o zanimljivostima u njezinom životu učenice šestog razreda. Hrvatsku književnu produkciju obogatila je i naša proslavljena pijanistica Sretna Meštrović. Njezin "Dnevnik mrava Radoslava" (Algoritam) zanimljivo je djelo u kojem se glazbena i književna umjetnost prožimaju na sasvim specifičan način pa će i mališani na Monte Libriću doživjeti specifičnu promociju -  Sretna će ih učiti osnovama sviranja na klaviru.

Sonja Smolec, rođena Puljanka, spisateljica za djecu i odrasle, predstavit će se svojim prvim fantasy romanom "Moja sestra Sarah" (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade) o djevojčici Sofiji koja slučajno otkriva da ima sestru blizanku.

Roman Simić Bodrožić i Manuel Šumberac zajedno će predstaviti slikovnicu "Baba Jaga i div Zaborava" (Profil) – prvo djelo za djecu ovog poznatog hrvatskog pisac. U Romanovoj varijanti Baba Jaga se bori s divom Zaborava, a Manuelove ilustracije cijeloj priči daju starinsko ruho, dok likovi i njegova duhovitost doprinose suvremenoj dimenziji priče.

U talijanskom dijelu programa "Piu che una storia" gostovat će dvije značajne talijanske spisateljice za djecu: Guia Risari, koja će održati radionicu i predstaviti knjigu "La porta di Anne/Anina vrata" (priča o Anni Frank) u zdanju Feltrinellija i talijanska novinarka i književnica, Emanuela Da Ros koja će se predstaviti s knjigom "La storia di Marinella. Una bambina del Vajont" (Priča o Marinelli. Djevojčica iz Vajonta) u izdanju Mondadorija. 

Posebnu pažnju izazvat će i gošća programa Autori iz daljine koja ove godine dolazi iz Beograda. Radi se o Jasminki Petrović, poznatoj spisateljici za djecu i mlade koja je napisala više od trideset knjiga koje su prevedene na brojne jezike. Na Monte Libriću predstavit će nam svoj posljednji romana "Leto kad sam naučila da letim" - o djevojčici Sofiji koja iz Beograda s bakom putuje na ljetovanje u Stari Grad na Hvaru.

Librić po našu

- Ovogodišnje izdanje festivala donosi i novi program Librić po našu – u kojem predstavljamo pulske i istarske autore i zavičajnu literarnu produkciju. U njegovoj inicijalnoj godini pulskoj publici predstavit će se Riječanka Vjekoslava Jurdana, književna znanstvenica i sveučilišna profesorica koja je napisala "Malu zaviČAjnu čitanku IGRI" s primjerima iz čakavske poezije Drage Gervaisa, veli Iris Mošnja, glasnogovornica Monte Libirća.

Poseban susret bit će i promocija obiteljske knjige "Škura, škura boška" koju su zajedno osmislili, napisali i ilustrirali Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen i Ljubomir Grgorinić Rađen (mama, tata i sin). Obitelj Grgorinić Rađen itekako je poznata istarskoj publici, ali i šire i to uspješnim vođenjem svoje Knjižnice i književnog svratišta Zvona i nari u Ližnjanu te izdanjima koje objavljuju u nakladi Komoč koruna. 

Pulske autorice Snježana Akrap Sušac i Feodora Gubaš Štifanić održat će promociju nove slikovnice/projekta "Mic po mic" u izdanju pulskog Medita, koju su svojim maštovitim ilustracijama upotpunila djeca, polaznici hrvatske nastave u Kotoru i Tivtu te učenici pulske OŠ Veli Vrh pod mentorstvom prof. Ane Šarčević i prof. Roberte Weissman Nagy.

S vlastitom produkcijom prezentirat će se i Dječji vrtić Medulin. Djeca vrtića zajedno s odgojiteljicama osmislila su, napisala i ilustrirala devet slikovnica koje sadržajno prikazuju znamenitosti Općine Medulin pod nazivom "Od stine do stine kroz povijest Općine Medulin". (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter