Stižu novi prijedlozi za gradnju sustava odvodnje na Labinštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Labinština je poznata po slozi, dakako, kao i čitava Istra, ali Labin prednjači te je po tome prepoznatljiv. Znam da je gradonačelnik svjestan svih izazova i duboko sam uvjeren da će biti pravi lider u svim situacijama koje slijede, rekao je župan Valter Flego na današnjem sastanku s predstavnicima uprave grada Labina, predvođenima gradonačelnikom Valterom Glavičićem. Iz Županije bili su tu i Valerio Drandić te Patricia Percan. Flego je ustvrdio da se već vide rezultati rada nove gradske uprave u prva tri mjeseca njihova mandata.

Projekt od 300 milijuna kuna

Glavičić se dotaknuo teme koja je zadnjih mjeseci najaktualnija i o kojoj se mnogo pričalo, a to je projekt izgradnje sustava odvodnje koji osim Labina uključuje i ostale jedinice lokalne samouprave na Labinštini, a zapeo je izlaskom Raše iz zajedničkog projekta. Grad Labin, kaže gradonačelnik, ne bježi od problema te pokušava iznaći rješenje prihvatljivo za sve te izgraditi sustav odvodnje, teško dostižan bez sredstava iz EU-fondova.

- Prošlog tjedna sastankom u sjedištu Hrvatskih voda pronađeno je idejno rješenje koje bi zadovoljilo sve uključene strane. Već za tjedan dana stručnjaci iz Hrvatskih voda dolaze s razrađenim materijalima. Plan je da se između 18. i 25. rujna održe tematske sjednice Gradskog i Općinskog vijeća Labina i Raše, na kojima će biti prezentirane sve mogućnosti. Ukoliko ovo rješenje bude prihvaćeno s obje strane, nadam se da ćemo do kraja rujna imati gotovu studiju izvodljivosti te se time vraćamo u propisane rokove za realizaciju ovog velikog projekta, istaknuo je Glavičić te dodao da se nada da će duh zajedništva prevladati te da će se izgraditi sustav vrijedan 300 milijuna kuna.

Nakon sastanka posjetili su gradilište Srednje škole Mate Blažine, čiji je osnivač Istarska županija, te gradilište budućeg sportskog centra "Franko Mileta". Dvije najveće kapitalne investicije Županije na području obrazovanja odnose se upravo na područje Labinštine, a zajedno vrijede više od 11 milijuna kuna. Osim labinske srednje škole, riječ je i o skorom početku energetske obnove OŠ "Ivan Batelić" u Raši.

Uskoro obnova škole u Raši

- Cilj nam je imati moderne škole te omogućiti djeci i mladima vrhunske uvjete za nastavu i sport kao preduvjet zdravog razvoja Labinštine. U posljednje četiri godine u školsku infrastrukturu na ovom području uloženo je više od 15,3 milijuna kuna. Predstoji nam opremanje novoobnovljenih škola koje će imati sve potrebne sadržaje i prostore, a s Labinom ćemo nastaviti suradnju i na zajedničkim europskim projektima, zaključio je istarski župan.

Novih 200 radnih mjesta

Razgovaralo se i o gospodarstvu Labina. Najavljeno je otvaranje novih tvornica u Industrijskoj zoni Vinež, poput Euronewpacka, Bibitecha, dobro poznate tvrtke Danieli Systec koja sljedeće godine kreće u izgradnju još jedne hale. Uskoro kreće izgradnja trgovačkog centra Spar, a Valamar će otvoriti Kinder hotel, jedan od samo tri takva u Hrvatskoj, što sve otvara oko 200 novih radnih mjesta. Prezentiran je i prijedlog preustroja Parka skulptura Dubrova za koji se smatra najboljim rješenjem da zbog skupog održavanja postane dio Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Tako bi bez osnivanja novih ustanova mogao bolje funkcionirati te zadržati svoju autonomiju i prepoznatljivost. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter