Stižu muslimanski superheroji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ima ih 99 i obdareni su nadnaravnim mocima, a svaki od njih predstavlja jednu Alahovu vrlinu.

Burza rada na Bliskom istoku ima deficit superjunackih zanimanja. Svi Batmani, Supermani i Spidermani svoje su podrucje djelovanja suzili na Ameriku. Jedino se Ironman prošetao do Arapskog poluotoka, ali svi znamo kako je to završilo… Da bi ispravilo tu superjunacku nepravdu i donijelo mir i blagostanje u arapski svijet, stiže cak 99 heroja!



"99" je strip nastao pred tri godine kao arapska verzija "X-Mena", naravno, uskladena sa šerijatskim zakonima. Ove godine strip bi trebao biti ekraniziran i to na britanskoj televiziji. Animiranu seriju producira nizozemska kompanija Endemol (vlasnici licence Big Brother), koja istice da im je cilj upoznati kršcansku, židovsku i djecu drugih vjera s tradicionalnim islamskim vrijednostima.



Te vrijednosti predstavljaju likovi poput Jabbara, Saudijskog Arapina koji ima nevjerojatno veliko tijelo poput Hulka. Tu je i Darr the Afflicter, paraplegicni Amerikanac koji može telepatski izazivati bol. Imamo i superjunjakinju koja nosi burku - Batina the Hidden (Skrivena Batina?!).

Strip je vec postao hit na podrucju od Maroka do Indonezije, a njegov je kreator Kuvajcanin, dr. Naif al-Mutawa, koji se prije bavio klinickom psihologijom. Ideju za strip dobio je nakon što je u Palestini vidio djecji album za slicice u kojem su prikazane uplakane majke, izraelski tenkovi i ranjena djeca, a sadrži natpise poput: "Daj da umrem kao mucenik, moja velicanstvena domovina me zove". Zakljucio je da mora postojati bolji nacin da se šire islamske vrijednosti koje imaju univerzalnu dimenziju: "Strip se temelji na vrlinama poput velikodušnosti i milosrda. To nisu stvari na koje islam ima monopol".


Podijeli: Facebook Twiter