Stižu "Istrijanske pinci" iz svih dijelova Poluotoka

Zdenka Jakus, Lenka Šajina i Mirando Mužina (A. DAGOSTIN)
Zdenka Jakus, Lenka Šajina i Mirando Mužina (A. DAGOSTIN)

Pince svih boja i okusa, prirodno obojana uskrsna jaja, vazmeni luk, šunka, panceta i teran, samo su dio onoga što će moći kušati posjetitelji subotnje treće po redu manifestacije koja slavi uskršnju tradiciju Uskrsa u selu Šivati kraj Žminja.

Gastromanifestaciju nazvanu "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće" koja počinje u 18 sati u tamošnjem društvenom domu najavio je jučer na konferenciji za novinare u žminjskoj općinskoj vijećnici Mirando Mužina, inicijator i jedan od organizatora ovog događanja kojim se nastoji očuvati tradiciju vazmenog blagovanja u Istri. Događaj će se odvijati u selu Šivati do kojih se dolazi skretanjem s glavne ceste Žminj-Svetvinčenat. Glavni razlog pokretanja ove manifestacije bio je da se ljude podsjeti na tradicionalne uskršnje običaje našega kraja, pa će se tako osim pinci na ovoj manifestaciji moći vidjeti i okusiti tradicionalno "vazmeno ručienje" (špaleta odnosno svinjska plećka, janjac, kobasice, starinski luk…) odnosno vidjeti koja se tradicionalna jela spravljaju na Žminjštini. Glavni naglasak bit će na pincama, pa će se tako govoriti o načinu njihove pripreme, pečenju i ostalim osobitostima. Posjetitelji će moći vidjeti kako se mijese pince, a za to će biti zadužene domaćice koje predstavljaju tri naraštaja žminjskih žena: Zdenka Jakus, Kristina Radetić Bertetić i Sara Mužina, kazala je Lenka Šajina iz žminjske Turističke zajednice.

Novinari Glasa Istre, Radio Pule i TV Kopra mijese pince

Za razliku od lanjske godine kada su se u pripremanju pinci okušali gračaški, svetvinčentski i žminjski načelnik ove će godine u istom kulinarskom izdanju pred ognjištem nastupiti novinari Glasa Istre, HRT Radio Pule i TV Koper-Capodistrije. Bit će predstavljena izložba pinci i uskrsnih kolača koje pripremaju i donose kućanice iz čitave Istre. Lani je bilo više od 30 pekačica pinci (ali i maslenica kako se ta slastica naziva u Gologorici ili pak pogača odnosno slatkog kruha kako se naziva u drugim dijelovima Istre), a najmanje jednaki broj ih se očekuje i ove godine. Pince i vazmena hrana moći će se kupiti ili barem preuzeti receptura s izloženih recepata.

Zanimljivo će svakako biti na revijalnom natjecanju u pičenju jaja, a predviđen je nastup folklorne skupine žminjskog Dječjeg vrtića Rapčići i Folklornog društva Cere te lokalni harmonikaši. Mališani iz žminjskog vrtića predstavit će prethodno ofarbana jaja od cikle, koprive i luka, a i na samom mjestu će se "piturivat jaja va kotliće", najavio je Mužina. Znanstvenu knjigu "Upravljanje ruralnim prostorom na primjeru Istre" predstavit će autorica Linda Juraković zajedno sa suradnicima Zdenkom Tomčićem i Ivanom Herakom. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter