Stižu hladniji i vjetroviti dani

(M. ANGELINI/arhiva)
(M. ANGELINI/arhiva)

Od početka godine ne prestaju razgovori o vremenu. Dok u nekim dalekim krajevima zima pokazuje svoje pravo lice, na Mediteranu je i dalje nema. Toplo i kišovito vrijeme, koje je kod nas započelo točno na dan početka kalendarske zime, nikako da završi.

No, vremenske će se prilike idućih dana značajno promijeniti, dani će biti sve hladniji, očekuju se i snježne oborine, a na kraju i toliko željena bura, bez koje u Istri nema prave zime. Ta promjena vremena nastupit će već krajem ovog tjedna, a nastavit će se i u idućem.

Naoblačenje, kiša i jaka bura stižu tijekom petka, a kako će temperature zraka biti u padu, do kraja dana u višim predjelima moglo bi biti i snijega. Nakon kratkog smirivanja, sredinom idućeg tjedna očekuje se nova ciklona i još jače zahlađenje. Zadnji dani siječnja i prvi dani veljače bit će izrazito hladni i vjetroviti. Očekuju se i nove snježne oborine koje bi mogle zabijeliti središnja i priobalna područja Poluotoka.

Zima stiže s velikim zakašnjenjem, pred nama su još gotovo dva puna zimska mjeseca i još je sasvim dovoljno vremena da se ona pokaže u pravom svjetlu.

U ovom je mjesecu dosad zabilježeno čak petnaest kišnih dana, a stalni južni vjetrovi pretvorili su početak ovogodišnje zime u pravu jesen. I temperature zraka su za ovo doba vrlo visoke. Posebno je zanimljiv podatak da su one već punih mjesec dana stalno znatno iznad ništice. Bez obzira na vremenske prilike u idućih sedam dana, već je sada sigurno da će ovogodišnji siječanj biti među najtoplijim ili možda i najtopliji u povijesti kontinuiranog praćenja vremena u Istri. (M. GRABAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter