Stiže vrlo jaka bura, crveni stupanj upozorenja

Promjena vremena donosi i zahlađenje (M. ANGELINI)
Promjena vremena donosi i zahlađenje (M. ANGELINI)

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) u nedjelju će pred kraj dana na sjevernom Jadranu zapuhati vrlo jaka i olujna bura, a portal Crometeo najavio je dolazak ciklone koju je nazvao Teodor i koja bi trebala donijeti najjaču promjenu vremena do sada ove jeseni.

Unutar Meteoalarma, servisa za vremenska upozorenje na ekstremno vrijeme, DHMZ je za područje Istre i Kvarnera, ali posebno za riječko područje, izdao crveni, najveći stupanj upozorenja. U opisu ovoga upozorenja navodi se: "Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere".

Za Liku, splitsku i zagrebačku regiju izdano je narančasto upozorenje za vjetar, a za splitsku regiju i narančasto upozorenje za obilne oborine. Upozorenje se odnosi na orkansku buru.

Za ponedjeljak DHMZ najavljuje oblačno vrijeme s kišom, vrlo vjetrovito i hladnije. Na Jadranu prognoziraju pljuskove i grmljavinu, a u Gorskom kotaru i Lici ponegdje je moguć snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača.

Promjena vremena donosi i zahlađenje. U Rijeci je u nedjelju u 15 sati bilo 15 stupnjeva, a za ponedjeljak najavljeno je da će maksimalna temperatura iznositi 9 stupnjeva. (Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter