Stiže vodic o pravima homoseksualaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na adrese državnih institucija, ali i privatnih tvrtki koje na to budu pristale, uskoro ce stici vodic o pravima homoseksualnih i biseksualnih osoba koji je izraden u tri varijante - za radnike, sindikate i poslodavce. U knjižicama, ciji su autori Sanja Juras i Kristijan Grdan iz pravnog tima Iskoraka i Kontre, radnicima se objašnjava što mogu uciniti ako su žrtve uznemiravanja i diskriminacije, primjerice da mogu voditi bilješke o tome što im se dogada ili porazgovarati sa svojim sindikalnim povjerenikom.

Poslodavcima se, osim pravnog okvira, izlažu cetiri glavna motiva zašto ne bi smjeli diskriminirati svoje radnike: radi ugleda tvrtke, zadržavanja radne snage, produktivnosti te izbjegavanja potencijalnih sudskih sporova zbog diskriminacije. Sindikate se upozorava da trebaju reagirati kad se dogodi diskriminacija, da trebaju odrediti osobe unutar sindikata kojima se homo i biseksualne osobe mogu obratiti te da tema spolne orijentacije treba biti dio treninga za sindikalne povjerenike.

Upravo takve treninge, odnosno seminare za sindikalne povjerenike i pravnike Iskorak i Kontra vec su održali, i to u suradnji s jednom sindikalnom središnjicom, SSSH-om. Juras istice da su na suradnju pozvali tri sindikalne središnjice, SSSH, NHS i HUS.

"NHS je bio zainteresiran, ali nismo uspjeli ništa konkretno dogovoriti. HUS nam nije niti odgovorio", ustvrdila je Juras, koja smatra da to pokazuje i da u Hrvatskoj nije dovoljno prepoznato da je diskriminacija homoseksualaca i biseksualaca na radnom mjestu tema za sindikate.

Koordinatorica Kontre najavila je da ce u suradnji sa SSSH-om održati još dva seminara za sindikalne povjerenike, ali i da ce u narednom razdoblju s partnerima iz sindikata prouciti hrvatsko zakonodavstvo da bi se ukazalo na eventualne nedostatke. U meduvremenu su udruge završile kampanju "Pravo na rad bez diskriminacije", u sklopu koje su u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli i Splitu ljudima dijelile promotivne materijalne protiv diskriminacije seksualnih manjina na radnom mjestu.

"Kampanja je uglavnom docekana pozitivno i s interesom, a homofobni incidenti bili su vrlo rijetki", kazala je Juras. Erol Akdag iz delegacije Europske komisije podsjetio je da je borba protiv diskriminacije jedan od prioriteta Europske unije pa ona pozorno prati kako se Hrvatska odnosi prema toj temi.


Podijeli: Facebook Twiter