Stiže putujuci kazališni vagon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kazališne predstave u vlaku? Ideja nije posve nova, a primjer je i predstava "DDR/Dobrodošli u Rijeku" u kojoj su se gledatelji svojevremeno ukrcali na vlak koji je iz Zagreba putovao za Rijeku. Mnogo je duža relacija kazališnog vagona koji je u sklopu projekta "Orient Express" krenuo iz Ankare sredinom svibnja i tijekom više od dva mjeseca stajat ce na željeznickim postajama u Turskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji, Njemackoj i Hrvatskoj gdje ce se izvoditi predstave iz zemlje domacina te one koja je prethodila domacinu.
U našoj zemlji se u projekt ukljucilo Zagrebacko kazalište mladih, a "Orient Express" okuplja šest kazališta, clanova Europske kazališne konvencije, ciji je cilj kreiranje putujuceg kazališnog laboratorija, mjesta istraživanja drugog i drugacijega, prostor susreta istoka i zapada. U sklopu projekta na glavnom kolodvoru u Zagrebu, od 12. do 17. lipnja, izvest ce se tri predstave: "Kao da" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, "Sedam dana u Zagrebu" Zagrebackog kazališta mladih i "Ex-press" turskog državnog kazališta Ankara, najavljuju u ZKM-u.
Za "Sedam dana u Zagrebu" tekst je napisala Tena Štivicic, a režiju potpisuje Tijana Zinajic. U predstavi glume Ksenija Marinkovic, Nina Violic, Jadranka ?okic, Sreten Mokrovic i Frano Maškovic. Predstava ce biti prvi put izvedena u Novom Sadu 6. lipnja, a zatim u Zagrebu gdje ce se na peronu broj šest glavnog kolodvora izvoditi od 13., za kada je najavljena premijera. Na istom peronu glavnog kolodvora 12. lipnja izvest ce se predstava "Kao da" za koju je tekst napisao Branko Dimitrijevic. Predstava se bavi odnosom istoka i zapada te kako se taj odnos reflektira na pojedinca. Dana 17. lipnja bit ce izvedena "Ex-press" Mustafe Avkiran-Övüla Avkirana. Bijeg s istoka na zapad s nadom u bolji život, ali i strah od nepoznatog, od predrasuda i neprihvacanja domaceg stanovništva, teme su kojima se Avkiran bavi u ovoj predstavi.


Podijeli: Facebook Twiter