Stiže "provokator" Ulrich Seidl

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kontroverzni austrijski redatelj, scenarist, producent i ­ provokator - Ulrich Seidl (Bec, 1952.), autor filmova "Dog Days", "Jesus, You Know" i "Import Export", stiže na ovogodišnji Motovun film festival, a s njegovim opusom publika ce se konfrontirati u posebnom retrospektivnom programu, dok ce sam autor biti gost festivala od 25. do 29. srpnja, javljaju organizatori.

Seidl je laureat festivalskog priznanja Motovun Maverick Award, namijenjenog autorima koji su individualnošcu, slobodnim duhom i inovativnošcu širili ili šire granice filmskog izricaja.

Nakon Kena Russella (2008.) i Terryja Jonesa (2010.), on je treci dobitnik motovunske nagrade kojom se slavi neukalupljenost. Seidl je svojim filmskim opusom posve izbrisao granice izmedu dokumentarnog i igranog filma, cinjenica i fikcije, ali i uvriježene konvencije uredenih filmskih kategorija.

Za sebe kaže da ne pravi razliku izmedu igranih filmova i dokumentaraca te su zbog toga za njegov rad skovali izraz "inscenirana stvarnost". "To znaci da ljudi u mojim filmovima nisu glumci, ali se ponekad tako ponašaju", istice Seidl.

Prvi film, dokumentarac "Einsvierzig", snimio je 1980., a nakon kontroverzi koje je izazvao iducim filmom, "Der Ball" (1982.) - satiricnim portretom maturalne zabave u svom rodnom gradu - Seidl je ljubazno zamoljen da - napusti Akademiju.

Godine 1990. vraca se na scenu dugometražnim dokumentarcem "Good News", da bi u sljedecih deset godina snimio još sedam, što filmskih što televizijskih dokumentaraca, te za svoj rad primio brojna priznanja i nagrade.

Njegov prvi igrani film "Dog Days" osvojio je Srebrnog lava na Mostri 2001. godine, a u Motovunu je prikazan vec iduce godine, kao i kontroverzni "Jesus, You Know" iz 2003. koji je na festivalu u Karlovym Varyma nagraden kao najbolji cjelovecernji dokumentarni film. (M. CURIC)


Podijeli: Facebook Twiter