Stiže privremena dozvola na tri mjeseca za početak rada Kaštijuna


Za vrijeme pokusnog rada postrojenja Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun u zraku je izmjereno neznatno prekoračenje razine nemetanskih hlapljivih organskih čestica, utvrdio je Fond za zaštitu okoliš i energetsku učinkovitost. Riječ je o neugodnom mirisu, objašnjavaju u Fondu te dodaju da se radi o složenom postrojenju za koje je potrebno određeno vrijeme uhodavanja, no za očekivati je, ističu, da će Centar uskoro nesmetano početi s radom.

Nakon višegodišnjeg odgađanja i uklanjanja nedostataka, postrojenje bi, tvrde nadležni, trebalo početi raditi prvih radnih dana iduće godine. Darka Višnjića, predsjednika Uprave tvrtke Kaštijun, koja je u vlasništvu Grada Pule i Istarske županije, pitamo može li zajamčiti da će Centar doista i proraditi u najavljenom roku.

Promijenjen zakon

- To je definitivno sigurno jer je sve dogovoreno. Dakle, 6. rujna završen je tehnički pregled kad je utvrđeno oko 400 nedostataka, od najsitnijih, ključeva, brava, do onih zbog kojih je Centar "pao" na tehničkom pregledu. Pao je zbog povećane razine hlapivih organskih tvari, prašine i protupožarne zaštite. Naime, za vrijeme gradnje izmijenjen je zakon: graditelj, grčko-hrvatski konzorcij Hellector-GP Krk, potpisao je ugovor u trenutku kad je dopuštena granica emisije organskih spojeva bila 100 miligrama po normalnom metru kubičnom. Izmjenama zakona 2012. godine ti su parametri smanjeni na 50 miligrama. Prilikom mjerenja, za lanjskog probnog rada, izmjerene su veličine od 53,57 miligrama, neznatno veće od zakonom dopuštenih. Zadan je rok od tri mjeseca da se stvari poprave, dakle do 6. prosinca. No, nedostaci se mogu uklanjati jedino ukoliko postrojenje radi, jer kako ćete mjeriti razinu organskih spojeva u zraku ako nema otpada? Dobit ćemo privremenu dozvolu na tri mjeseca, i u tom roku ćemo riješiti nedostatke, doznajemo od Višnjića.

Kako pojašnjava da bi se nedopuštene emisije smanjile potrebno je uskladiti način ispiranja plinova, mogu se pokriti biofilteri, uskladiti PLC-ovi (industrijska računala - osnovni dio upravljačkih automatskih sustava). To je proces koji je dio automatike postrojenja i na kojemu se radi. Nema novih ulaganja, ti su poslovi predviđeni od prvog dana i moraju se dovršiti u okviru predviđenih sredstava. To su veći nedostaci, a sve drugo su sitnice, poput prozora koji "visi" i treba ga popraviti ili napuknuća farbe, naglašava direktor. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter