Stiže pogoršanje vremena uz snijeg u gorju, pahulje i u nizinama

(Arhiva)
(Arhiva)

Uslijed zatopljenja u višim slojevima atmosfere, sutrašnje oborine počet će u obliku kiše čak i u višem gorju. Snježna granica zadržavat će se iznad 1200 metara nadmorske visine, ali tokom dana slijedi njezino postupno spuštanje. S vrlo izraženim prodorom hladnog zraka u drugom dijelu dana, kiša će u cijelom Gorskom kotaru brzo okrenuti na snijeg, a pahulje će zalepršati i na Učki i Ćićariji sve do 800 metara visine. 

U noći slijedi daljnje spuštanje snježne granice, a na riječkom području pahulje mogu nakratko zalepršati i ispod 500 m.n.v. Za veća snježna iznenađenja ipak neće biti mjesta, pošto će oborine kao što je i uobičajeno u sličnim situacijama najranije oslabiti i prestati u Istri i na Kvarneru. Ipak, na najvišim dijelovima Učke možemo očekivati barem 10-15 centimetara snijega, a pokrivač je izgledan i na većem dijelu Ćićarije. U Gorskom kotaru mjestimice može pasti i 30 cm. 

Spuštanje snježne granice do nizina

Posebno će zanimljivo biti na sjeverozapadu Hrvatske i u zapadnim nizinama unutrašnjosti gdje prognostički modeli predviđaju obilje oborina i nakon zahlađenja. Najveća mogućnost snijega postojat će u subotu ujutro kada može doći i do stvaranja tanjeg pokrivača, posebice u Međimurju, no i drugdje su moguća snježna iznenađenja. Tokom dana oborine će postupno oslabiti, a sa sjeverozapada će nastupiti i kidanje naoblake. 

Gledajući ukupnu sumu oborina, najobilnije količine prema GFS-u očekuju se u na vanjskim kvarnerskim otocima, Gorskom kotaru te na zagrebačkom i varaždinskom području. Najmanje kiše izgledno je na sjeverozapadu Istre, no uslijed mogućnosti razvoja konvektivne naoblake i na tom području može biti obilnijih količina. 

Hladna jutra

Nakon što ciklona odmakne od naših krajeva, uslijedit će vrlo hladna jutra uz mraz sve do mora. Prema aktualnim prognostičkim modelima najhladnije jutro bit će u utorak kada se vrijednosti temperature u unutrašnjosti Istre mogu sniziti i do -7°C. Hladnije vrijeme od prosjeka zadržat će se barem 5 dana. (P.R./IM).


Podijeli: Facebook Twiter