Stiže novac za Rovinj, Labin, Medulin, Banjole...

Projekt Istarskog vodovoda težak je 23,3 milijuna kuna (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Projekt Istarskog vodovoda težak je 23,3 milijuna kuna (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Iz Kohezijskog fonda, za hrvatske projekte u vodoopskrbi i odvodnji dodijeljeno je 380 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda u sklopu Operativnog programa "Zaštita okoliša 2007.- 2013." za financiranje provedbe investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i odvodnje u cilju doprinosa za postizanje cjelovitog rješenja aglomeracija vodoopskrbnog područja sukladno Planu provedbe vodnokomunalnih direktiva, objavljen je u travnju prošle godine.

Jedanaest objekata

Bespovratnim sredstvima u Istri će se sufinancirati pet projekta od kojih je financijski najteži projekt rekonstrukcije i izgradnje dijela vodoopskrbnog područja Istra kojeg je kandidirao Istarski vodovod Buzet s obzirom da konačni iznos ukupnih prihvatljivih troškova nakon korekcije iznosi 23,3 milijuna kuna.

- To je jedan izuzetno značajan projekt kojim je obuhvaćeno jedanaest vodoopskrbnih objekta. Za sve su izrađeni troškovnici i tender dokumentacija. Očekujemo samo suglasnost Hrvatskih voda  tako da je ciljani rok početka izgradnje 1. travnja, a dovršetak kraj ove godine. Među tim objektima najznačajniji su nastavak vodoopskrbe područja Paza i vodovodni ogranak Zamaski dol, izjavio je direktor Istarskog vodovoda Buzet Mladen Nežić.

Prihvaćena je i projektna prijava Odvodnje Rovinj d. o. o. za projekt izgradnje dijela sustava javne odvodnje na području aglomeracije Rovinj s konačnim iznosom ukupnih prihvatljivih troškova nakon korekcije od 7,3 milijuna kuna. Prihvaćen je i projekt Vodovoda Pula za rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže u naselju Banjole sjever s konačnim iznosom ukupnih prihvatljivih troškova nakon korekcije 7,3 milijuna kuna. U projektnoj prijavi komunalnog poduzeća Albanež d. o. o. za fekalnu kanalizaciju dijela naselja Medulin konačni iznos ukupnih prihvatljivih troškova iznosi 3,9 milijuna kuna.

Čišća voda za Labin

Kod Vodovoda Labin taj iznos za projekt "Modernizacija sustava javne vodoopskrbe; Zamjena postojećeg tradicionalnog načina dezinfekcije vode za ljudsku potrošnju sa novom ekološki certificiranom tehnologijom" iznosi 2,8 milijuna kuna.

Ovo je zadnji projekt koji se financira u okviru Operativnog programa "Zaštita okoliša 2007. - 2013.". Sljedeći projekti financirat će se sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." u sklopu kojeg je vodnokomunalnom sektoru na raspolaganju 1,05 milijardi eura. Ovakav tip poziva koji se odnosi na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe ili odvodnje ne planira se u narednom razdoblju u kojem se prvenstveno planira financirati projekte koji postižu cjelovito rješenje aglomeracije - vodoopskrbnog područja sukladno Višegodišnjem programu gradnje komunalnih vodnih građevina. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter