Stiže nam "Ljubav i spolnost u Istri"

Ljubav i spolnost u Istri
Ljubav i spolnost u Istri

"Ljubav i spolnost u Istri" naziv je velike izložbe koja će od 1. srpnja do kraja ove godine biti postavljena u "Svetim srcima", muzejsko-galerijskom prostoru Arheološkog muzeja Istre u Puli. Najavljeno je to jučer u novigradskom Muzeju Lapidarium, gdje su sporazum o suradnji na realizaciji ovog projekta, ispred Koordinacije istarskih muzeja (KIM) potpisali Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, ustanove koja je nositelj projekta, Franco Juri, direktor Pomorskog muzeja "Sergej Mašera" iz Pirana te Maša Sakara Sučević u ime Pokrajinskog muzeja iz Kopra. Uz uključenje svih muzeja iz Istarske županije, ali i iz Liburnije, Trsta i Zagreba, ova dva slovenska muzeja za ovu će priliku posuditi građu koja će se koristiti na izložbi.

Dobra tradicija suradnje

Autori izložbe su Mauricio Ferlin, prof. Tajana Ujčić, kustosica Zavičajnog muzeja grada Rovinja; zatim stručna koordinatorica projekta prof. Katarina Marić, inače viša kustosica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, dok je izvršni koordinator cijelog projekta Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu.

Izložbeni projekt "Ljubav i spolnost u Istri" drugi je koji organizira Koordinacija istarskih muzeja, a nakon što je 2012. i 2013. uspješno realizirana izložba "Ki sit ki lačan - o prehrani u Istri". Gracijano Kešac spomenuo je još jedan veliki projekt proveden 2011. u okviru KIM-a, a riječ je o multimedijalnoj izložbi "Perom i šakama - o životu u Istri u vrijeme Istarskog pokrajinskog sabora".

- Na tim iskustvima i na toj tradiciji nastavljamo i s ovim projektom, projektom koji kroz cjelokupnu povijest Istre propitkuje neke egzistencijalne teme  - ljudske intime, ljubavi, spolnosti, seksualnosti, a u čemu će 20-ak stručnjaka različitih profila (povjesničari, povjesničari umjetnosti, etnolozi, antropolozi, muzikolozi, književnici…) iz svog kuta gledanja pokušati objasniti i odgovori na neke od tih egzistencijalnih pitanja, kazao je Kešac. Ideja projekta je, uz to, i prikazati simbole intime, emocija, spolnosti, erotičnosti, vulgarnosti…, a uz primjere istarske provenijencije koji će se komparirati s općim momentima iz istraženih područja europske i svjetske povijesti.

Građa se već priprema

- Projekt je već počeo, a u njemu, osim muzeja iz slovenske Istre, sudjeluju sve muzejske ustanove iz Istarske županije, a priključit će nam se muzeji iz Liburnije, Trsta i Zagreba. Svaka ustanova odredila je stručnu osobu koja će koordinirati rad između svih muzeja i autora izložbe. Predmeti i građa se već pripremaju, a 20-ak stručnjaka već su prionuli pisanju svojih tekstova za popratnu publikaciju izložbe, zaključio je u ime nositelja projekta ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac.

U ime spriječenog direktora koparskog muzeja Luke Jurija, muzejska savjetnica dr. Maša Sakara Sučević naglasila je odličnu suradnju s hrvatskim kolegama, a nedavno je njihov muzej gostovao u Buzetu i na Krku

- Tema ove nove izložbe je vrlo zanimljiva. Ovakve izložbe znaju biti vrlo, vrlo poučne, kazala je ona, zahvalivši se na pozivu za sudjelovanje u ovom projektu.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica iskazao je uvjerenje da je "ovo jedini način da prevaziđemo prepreke koje ćemo imati u svakodnevnim odnosima".

- Duboko sam uvjeren da će ova izložba biti iznimno kvalitetna i da će je kulturna publika vrlo dobro dočekati. Nadam se da će mnoštvo ljudi iz čitave Istre, talijanske, slovenske i hrvatske, pohoditi "Sveta srca" kako bi se uvjerili u još jedan dio naše zajedničke povijesti, rekao je Torbica. Jučer je u ime domaćina uspjeh svim kreatorima novog izložbenog projekta poželjela ravnateljica novigradskog Muzeja Lapidarium Jerica Ziherl.

Franco Juri: Ovu regiju svi osjećamo kao zajedničku

Franco Juri, direktor Pomorskog muzeja iz Pirana rekao je jučer u Novigradu da stručna slovensko-hrvatska, napose istarsko-kvarnerska muzejska suradnja traje već godinama.

- Ovaj nam je prostor vrlo domaći. To je regija koju svi osjećamo kao zajedničku regiju, regiju u kojoj se prepliću povijesti, etnografski elementi, događaji, pa tako i ideja o zajedničkoj izložbi o spolnosti i ljubavi. Valja objediniti što više pristupa i prikazati istarski prostor na alternativan način, s više ljubavi i empatije i time novim generacijama ponuditi izlaz iz očaja koji nas ugrožava s novim podjelama, kazao je Juri. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter