Stiže Matthew, najsnažniji karipski uragan od 2007.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uragan Matthew ojačao je u subotu te postao najjača karipska oluja u posljednjhi devet godina kad je krenuo prema Jamajki i Kubi vjetrom od 260 kilometara na sat, snage dovoljne da razara kuće, objavila je meteorološka služba.

Uragan Matthew nalazi se oko 700 kilometara jugoistočno od Kingstona na Jamajci, a američki državni centar za uragane (NHC) svrstao ga je u kategoriju 5, najjaču prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici uragana.

Predviđa se da će najjači uragan na Atlantskom oceanu od Felixa 2007. stići u ponedjeljak do južne obale Jamajke, gdje je glavni grad Kingston i jedina rafinerija nafte. Nevrijeme bi moglo pogoditi glavna turistička područja na otoku poput Montego Baya na sjeveru.

"Vlasti su na stupnju najviše pripravnosti", rekao je Robert Morgan, glasnogovornik premijerova ureda.

"Nadamo se da nas uragan neće pogoditi, no ako se to dogodi potrudit ćemo se da budemo na najboljem mogućem mjestu", kazao je.

"Mjesne službe za pomoć u katastrofama, policija i vojska stavljeni su u stanje pripravnosti a širom otoka otvorena su skloništa", rekao je Morgan.

Unatoč sunčanom vremenu i tek nekolicini tamnijih oblaka, mnogi stanovnici Kingstona pripremili su zalihe pitke vode i hrane. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter