Stiže hladnoća: Od srijede bura

Nakon dugo vremena stižu sunčani i ugodni dani (M. ANGELINI)
Nakon dugo vremena stižu sunčani i ugodni dani (M. ANGELINI)

Pri kraju smo jednog tipičnog jesenskog mjeseca u Istri u kojem je bilo dosta kiše, dosta južnih vjetrova i puno oblačnih i tmurnih dana po kojima je jesen i poznata na ovim prostorima. Tome bi uskoro trebao doći kraj.

Mjesec studeni i svojim imenom, a sigurno i vremenskim prilikama, znači da smo pred samom zimom i značajnom promjenom vremena. Prvi jači prodor hladnijeg zraka očekuje se već za nekoliko dana, zapuhati će bura, a uz pad temperatura zraka biti će to pravi ulazak u najhladniji dio godine.

Vremenske su prilike posljednjih dana vrlo zanimljive, a moglo bi se reći i vrlo tipične za jesenske mjesece. Na kontinentu prevladava vedro i izuzetno je toplo, gotovo pravo ljetno vrijeme. Istovremeno, na području Istre pa i čitavog područja sjevernog Jadrana prevladava oblačno, tmurno, toplo i vlažno vrijeme.

Pritom su najviše dnevne temperature zraka na području Istre od pet do osam stupnjeva niže od onih na kontinentu. Noći su kod nas dosta toplije, ali s puno vlage i puno niskih oblaka. Razlog takvog vremena su prevladavajući južni i zapadni vjetrovi koji pušu tijekom čitavog listopada, a koji, s još uvijek dosta toplog mora, na kopno donose topli i vlažan zrak. Dolaskom bure sve će se promijeniti, kod nas će biti vedro i ugodno, a na kontinentu će započeti tmurni i hladni zimski dani.

Prema zabilježenim meteorološkim podacima ovogodišnji će listopad u Istri biti u skladu s dugogodišnjim prosjecima i očekivanjima. Zanimljiv je podatak da se na području Istre sve do pred kraj listopada temperature zraka još niti jednom nisu spustile ispod ništice. Za unutrašnjost Istre to je dosta neobično, a događa se tek jednom u desetak godina.

Promjena vremena očekuje se tek sredinom ovog tjedna. Zapuhati će umjerena bura, temperature zraka će pasti za nekoliko stupnjeva, noći će biti znatno hladnije, a nakon dugo vremena trebalo bi biti i nekoliko sunčanih i ugodnih dana.

Na jača zahlađenja sigurno neće trebati dugo čekati, studeni je prvi hladniji mjesec u Istri. Nema razloga da to tako ne bude i ovom prilikom. (priredio Mario Grabar)


Podijeli: Facebook Twiter