Stiže besplatno voće za učenike

Ilustracija iz arhive (E. S.)
Ilustracija iz arhive (E. S.)

Iako je najavljivano da će više od 138 tisuća učenika od prvog do četvrtog razreda iz 836 hrvatskih osnovnih škola od 2. rujna početi dobivati po jedan besplatni dodatni obrok svježeg voća i povrća, i tako sve do kraja školske godine, to se još nije dogodilo. Dobavljači ne znaju točan datum kada će krenuti isporuka po školama jer čekaju odobrenje nadležnog Ministarstva i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Iz Agencije uvjeravaju da je sve spremno za početak programa Europske unije "Shema školskog voća", kojim se promoviraju zdravije prehrambene navike kod djece. Najavljuju da će prve narudžbe voća u škole stići već ovog tjedna.

Dobavljači koji su ispunili uvjete iz javnog poziva i škole koje sudjeluju u Shemi školskog voća sklopili su ugovore te je do sada ugovorima pokriveno oko 80 posto škola u Hrvatskoj, odgovaraju iz Agencije.

U osnovnim školama kažu da su učinili sve ono što se od njih tražilo. - Potpisali smo ugovor s dobavljačima te smo izabrali koordinatora na nivou škole, jednu učiteljicu, koja će zajedno s kuharicom i sa mnom voditi brigu o prihvatu i raspodjeli voća, kazala je Luiza Macuka, ravnateljica Osnovne škole Centar u Puli. Pravo na besplatan obrok svježeg voća ili povrća pripada svim učenicima od 1. do 4. razreda neovisno o tome primaju li školsku marendu ili ne.

Na listi prihvatljivih proizvoda koje propisuju nadležni su mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčice i mrkve, a uvjet je da su proizvodi hrvatski pa su tako s popisa ispale djeci popularne banane.

U Istarskoj županiji najveći broj osnovnih škola će opskrbljivati Poljoprivredna zadruga Agro-Istra iz Pule koja je potpisala ugovore s 27 škola gdje će se voće dijeliti za 5.127 djece. Zatim slijedi tvrtka Tutti frutti - FMB iz Malinske koje pokriva i Primorsko-goransku županiju, a koja će u Istri voće dovoziti u 16 škola za oko 1.650 učenika. Manji dio škola je vjerojatno pripao Konzumu. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter