Stiže Alisa u zemlji čudesa

Prizor iz filma "Alisa u zemlji čudesa"
Prizor iz filma "Alisa u zemlji čudesa"

Teatar Naranča priprema novu predstavu, koja će premijerno biti prikazana u prostorima Dječjeg kulturnog centra, bivšeg Pionirskog doma u subotu, 12. rujna u 20 sati.

Riječ je o djelu Lewisa Carrolla "Alisa u zemlji čudesa" u adaptaciji i režiji Marijane Matoković, a asistent režije je Majkl Mikoli. Glazbu potpisuje Ozren K. Glaser, a songove Luka Juričić. Scenografija je djelo Lene Modrušan i Matije Blašković, a kostimografi su Neven Mihić i Marina Štembergar. Scenski pokret su uvježbali Maja Đurinović i Katja Rabar, koja je i koreografkinja. Grafički dizajn djelo je Matije Blaškovića, a oblikovanje svjetla Antona Tonija Modrušana.

"Alisa u zemlji čudesa (u originalu "Alice's Adventures in Wonderland") knjiga je dječje fantastike iz 1865. godine koju je napisao engleski književnik Charles Lutwidge Dodgson, poznatiji pod pseudonimom Lewis Carroll. Radnja prati doživljaje djevojčice Alise, koja pada niz zečju rupu u fantastični svijet naseljen osebujnim stvorenjima.

Priča je prepuna aluzija na Dodgsonove prijatelje (i neprijatelje), kao i lekcija koje su u to doba učenici britanskih osnovnih škola morali učiti napamet. Radnja se poigrava s logikom na način koji je roman učinio trajno popularnim i među odraslima i među djecom. Smatra se jednim od najkarakterističnijih primjera žanra književnih priča bez logičkog smisla, a njegov narativni tok i struktura bili su iznimno utjecajni, i to uglavnom na žanr fantastike.

Nastavak knjige je "Alisa s one strane ogledala", koja sadrži i čuvenu besmislenu pjesmu Jabberwocky. Na temelju knjige nastale su brojne kazališne, filmske i televizijske adaptacije.

Izraz "zemlja čudesa" ušao je u popularnu kulturu kao mjesto sa sanjarskim, fantastičnim osobinama, dok je izraz "niz zečju rupu" postao je gotovo pa sinonim za putovanje u nepoznato.

Teatar Naranča svake godine donosi nekoliko premijernih naslova, i to adaptacije poznatih djela iz svjetske književnosti za djecu, kao i autorske predstave. Najmlađi su tako mogli pogledati "Tri mušketira", "Pepeljugu", "Pinokija", "Crvenkapicu", "Trnoružicu", "Aladdina", "Malu sirenu" i druge naslove.

Repriza "Alise u zemlji čudesa", bit će u nedjelju, 13. rujna u 18 sati, u subotu, 19. rujna u isto vrijeme, te u nedjelju, 20. rujna u 11 sati. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter