Štivičić: Živimo u vremenu strašne manipulacije

Ivo Štivičić (N. LAZAREVIĆ)
Ivo Štivičić (N. LAZAREVIĆ)

- Nisam pjesnik. U životu sam napisao svega pet stihova, o tome da nisi zaslužio živjeti ako nisi u stanju steći i zadržati prijatelja, a na televiziji ih je otpjevao Vice Vukov, rekao je dramski pisac Ivo Štivičić u uvodu današnjeg "Doručka s autorom". Domaćin, Vojo Šiljak, kazao je da je teško razgovarati s osobom koja ti je prijatelj pola stoljeća.

Autor kultne serije "Kuda idu divlje svinje" pohvalio je trud Silvija Mirošničenka, autora istoimene knjige koja je prije par dana predstavljena na pulskom Sajmu knjiga, u kojoj Mirošničenko detaljno analizira seriju, ali i plodnu karijeru najpoznatijeg hrvatskog scenarista i autora gotovo stotinu dramskih tekstova.

Od televizijske premijere "Divljih svinja" prošlo je 43 godina i još se uvijek prikazuje. "Tajna je to koju ne znam i nemojte me o tome više pitati", kazao je Štivičić, dodavši da se matrica kriminalaca, muljatora u ratu preklapa s matricom u miru.

- Ako pažljivo pogledate lice Bajića (glavnog državnog odvjetnika op. a.) dok govori u Saboru, iščitati ćete poruku: 'Dajte da se naspavam; nemojmo biti lopovi svaki dan', kazao je Štivičić i naglasio da je hrabrost osnovna energija ljudskog postojanja; da je hrabrost štititi slabijeg, suprotstaviti se i javno reći zašto si protiv getoizacije. Živimo u vremenu strašne i velike manipulacije ljudima koji ništa nemaju. I što s njima možeš napraviti nego zlo koje se tako samo produbljuje.

Dirljivo je bilo kad je Štivičić evocirao svoj posljednji bolnički posjet veličanstvenom glumcu Fabijanu Šovagoviću koji je danima nepomično gledao u strop. 'Tada je bila velika žega. Šapnuo sam mu: 'Noćas je pala kiša u Slavoniji'. Mrena mu je prešla preko oka. Reagirao je. I liječnici su to registrirali. Umro je istog dana'". (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter