Stisak ruke Obame i Castra znak nade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stisak ruke američkog predsjednika Baracka Obame i kubanskog Raula Castra mogao bi biti "početak kraja agresivnog ponašanja Sjedinjenih Država prema Kubi", piše u utorak službena kubanska mrežna stranica objavljujući fotografiju snimljenu u trenutku dok se dvojica predsjednika rukuju.

"Obama pozdravlja Raula: neka ova snimka bude početak kraja agresivnog ponašanja SAD-a prema Kubi", ističe Cubadebate.cu u tekstu ispod fotografije dvojice čelnika koji u Južnoafričkoj Republici sudjeluju na komemoraciji južnoafričkom vođi Nelsonu Mandeli.

Taj stisak ruke Baracka Obame i Raula Castra je prvi javni susret predsjednika tih dviju zemalja nakon kubanske revolucije 1959.

SAD i Kuba su službeno prekinuli diplomatske veze 1961. i od tada su njihovi odnosi bili zategnuti dugi niz godina.

Na Milenijskom susretu na vrhu u New Yorku 2000. otac kubanske revolucije Fidel Castro i američki predsjednik Bill Clinton su se pozdravili, ali se nisu rukovali, rekao je poslije Fidel Castro.

U komentaru upućenom AFP-u, analitičar Jorge Gomez Barata ocijenio je da je susret Obama-Castro rezultat "Mandeline diplomacije".

"Upravo nam je on pokazao put koji je omogućio sprječavanje sukoba i udario temelje za ovako važan susret", dodao je. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter