Stipić: Jovanović iza sebe ostavio "spaljenu zemlju"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić rekao je danas da je bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović iza sebe ostavio "spaljenu zemlju" te da žali njegova nasljednika Vedrana Mornara je bi mu trebao cijeli mandat da se pokuša izboriti s negativnom Jovanovićevom ostavštinom.

- Žalim nasljednika ministra Jovanovića jer njemu bi trebalo ne godinu i pol dana, već cijeli mandat da se samo pokuša izboriti s negativnom ostavštinom ministra Jovanovića, rekao je Stipić.

Kazao je da je Jovanović iza sebe ostavio dva nametnuta kolektivna ugovora, Pravilnik o normi koji zapravo traži izradu novoga, lošu komunikaciju sa sindikatima te loš imidž u javnosti cijelog ministarstva i nekompetentne prve suradnike.

Stipić je podsjetio da je 14,5 tisuća učitelja i nastavnika u prosincu zatražilo ono što je premijer Zoran Milanović napravio tek u lipnju. "Barem šest mjeseci prekasno ako ne godinu i pol prekasno. Poslije svega ostaje gorak okus te političke smjene", rekao je Stipić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec smatra da će Željko Jovanović u sustavu obrazovanja ostati zapamćen kao najgori i najlošiji ministar od osamostaljenja Hrvatske. Smatra i da novi ministar Mornar nema šanse išta učiniti ako Vlada ne promijeni svoj odnos prema obrazovanju.

- Riba smrdi od glave. Nije Jovanović kreirao ovakav sustav uništavanja obrazovanja, već je to došlo od premijera i članova Vlade. Jovanović je bio samo egzekutor, kazao je. Mornaru je poručio da, ako želi ozbiljno promijeniti sustav, treba raditi da Vlada promijeni odnos prema obrazovanju. Ako to ne napravi, bit će jedan potrošeni kvalitetni znanstvenik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter