Stipendiranje i prije završetka školovanja

Dani otvorenih vrata - prezentacija školskih programa (D. MEMEDOVIĆ)
Dani otvorenih vrata - prezentacija školskih programa (D. MEMEDOVIĆ)

U pulskoj Tehničkoj školi Pula u srijedu 3. lipnja između Uljanik Brodogradilišta i Tehničke škole potpisan je Sporazum o suradnji na znanstveno-istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima. Sporazumom, koji je potpisan u sklopu Dana otvorenih vrata škole, definirana su načela suradnje koja mogu značajno pridonijeti uspješnosti ostvarenja razvojnih planova Uljanik Brodogradilišta i te škole.

Unaprjeđenje nastave

- Škola ima interes da uz pomoć Uljanika učenici lakše i bolje nauče školski program, a s druge strane, naš je interes da se Uljanik prezentira učenicima, eventualnim zaposlenicima, da direktno, neposredno vide što je zapravo brodogradnja, strojarstvo, rekao nam je direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, komentirajući potpisivanje sporazuma.

Također, rekao je da će voditi računa o učenicima, posebno onima koji polaze brodograđevne i strojarske programe i nekima će možda ponuditi stipendiranje već prije završetka školovanja. Inače, suradnja bi trebala unaprijediti izvođenje praktične i teorijske nastave. Uljanik i škola, nadalje, koordinirali bi u stručnom i praktičnom usavršavanju učenika škole putem radionica i stručnih predavanja na alatima i sustavima koji se koriste u Uljanik Grupi.

Jedna od prvih aktivnosti bit će posjet profesora pojedinim odabranim odjelima Grupe da bi se upoznali s procesom gradnje broda i mogućnostima koje u pogledu obrazovanja za učenike nudi Uljanik. Planiran je potom okrugli stol na kojem bi sudjelovali predstavnici škole i Uljanika radi razmjene iskustava i detaljnije razrade dogovorenih aktivnosti.

Potrebna zanimanja

- U sklopu Dana otvorenih vrata prezentiramo programe koja škola izvodi, a sve da bi se učenici i roditelji lakše odlučili o upisu i zanimanju. Ove godine upisujemo i brodograđevnog tehničara, rekao je ravnatelj škole Dalibor Paus.

Dodao je da je potpisivanje sporazuma s Uljanik Brodogradilištem jedan korak dalje u suradnji. Naši programi i naša zanimanja koje provodimo usko su vezana za ono što Uljanik radi u svom djelokrugu stoga se pruža jedna lijepa mogućnost da se teoretski dio koji radimo u školi, u pravo vrijeme na pravom mjestu pogleda. Osim brodograđevnog smjera, ove godine upisuju i za smjer tehničara za strojarstvo, arhitektonskog tehničara, geodete, tehničara za mehatroniku i elektrotehničara, rekao je Paus i dodao da imaju ukupno pet odjeljenja i šest programa, 24 učenika za svako odjeljenje, s time da u jedno odjeljenje idu dva programa (brodograđevni i računalni tehničar za strojarstvo) s po 12 učenika. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter