Stipendije za umaške studente

Svi umaški stipendisti (V. HABEREITER)
Svi umaški stipendisti (V. HABEREITER)

Ukupno 31 umaški student potpisao je u gradskoj vijećnici ugovore o korištenju stipendija i potpora odobrenih za tekuću akademsku godinu.

Devet stipendija dobivat će studenti prve godine, 22 namijenjeno je studentima viših godina, te dvije potpore studentima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Broj stipendista gotovo je jednak onome lanjskih godina. Među studentima, osmero njih su iz područja koja su definirana kao deficitarna.

- Ove godine, s obzirom da je intencija Grada Umaga poticati visokoškolsko obrazovanje upravo za ona zanimanja za čije zaposlenje u narednom periodu neće biti poteškoća, što će utjecati na smanjenje broja nezaposlenih u Gradu, postupak donošenja odluke o vrstama i broju stipendija počeo je upitom prema svim ustanovama, većim poslodavcima, te institucijama s područja grada o potrebama deficitarnih zanimanja.

Temeljem pristiglih odgovora definirano je da će u ovoj akademskoj godini blaži kriteriji pri vrednovanju pristiglih prijava na natječaj primjenjivati za deficitarna zanimanja iz područja matematike, informatike, fizike, geografije, kemije, biologije, psihologije, socijalnog rada, te defektologije - rehabilitacije i medicine, rekao je gradonačelnik Vili Bassanese obraćajući se studentima. Na javni natječaj raspisan u studenom pristiglo je 37 prijava, te dvije prijave za studentske potpore.

Ovisno o uspjehu studenata u prethodnoj godini studija, godišnji iznosi stipendija kreću se od 5.915 do 13.195 kuna, dok visina mjesečne potpore za studente slabijeg imovinskog statusa iznosi po tisuću kuna.

Ovogodišnju posebnu stipendiju "Niki Fachin" za izvrsnost na temelju ostvarenih bodova dobila je Maura Batarilović, studentica druge godine preddiplomskog studija animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Stipendije se isplaćuju u deset jednakih mjesečnih obroka, od siječnja do listopada, a Grad Umag u proračunu za ovu godinu za te svrhe osigurao je 390 tisuća kuna. (V. HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter