Stipendije izvrsnima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjedištu Istarske županije u Puli svecano su potpisani ugovori o stipendiranju za koje je konkuriralo više od 300 studenata s prebivalištem u Istarskoj županiji, a dobilo ih je njih 30.

U odnosu na prošlu akademsku godinu, iznos mjesecne stipendije od 1.300 kuna smanjen je na 1.100, a srezan je i broj novih stipendista, s lanjskih 50 na ovogodišnjih 30.

Ugovore sa studentima potpisala je zamjenica župana Viviana Benussi, koja je podsjetila da se stipendije dodjeljuju vec 16. godinu za redom.

- Ova je stipendija još jedna potvrda vašem iznimnom radu i uspjehu koji ste postigli tijekom školovanja te vas svrstava medu najbolje studente Istarske županije, istaknula je Benussi.

Najtoplije cestitke dobitnicima stipendije izrazila je i procelnica Odjela za obrazovanje, sport i tehnicku kulturu Patrica Smoljan. - Vrijeme recesije je, nažalost, utjecalo na broj stipendija, ali i dalje ce stipendiranje studenata ostati prioritet Županije, kazala je Smoljan.



Županijski sistem stipendiranja poceo je 1995./1996. godine, kada je dodijeljeno 25 stipendija od po 800 kuna mjesecno. Trenutno stipendije prima 159 studenata, a s novim ce se stipendistima brojka popeti na 189, za ciju isplatu u ovogodišnjem proracunu treba osigurati 2,1 milijun kuna.

Prvi se put studentima dodatno bodovalo studiranje za deficitarna zanimanja u Istarskoj županiji koja su dobivena prema podacima Zavoda za zapošljavanje. Osim inženjera racunarstva i informatike, Istri nedostaju struke poput inženjera geodezije, doktora medicine, magistra farmacije te profesora engleskog, njemackog, matematike, fizike, kemije, biologije, geografije i glazbenih predmeta. Stoga su medu ovogodišnjim stipendistima vecinom studenti koji se školuju za ta zanimanja. (M. JERIN)

10 stipendija po socijalnom kljucu

Uz redovne stipendije prvi put je Istarska županija urucila još deset stipendija po socijalnom kljucu. Iza zatvorenih vrata u ponedjeljak je potpisan ugovor sa studentima lošijeg imovinskog statusa koji su dobitnici stipendije mjesecnog iznosa od 1.000 kuna. U tu je svrhu prethodno potpisan ugovor o kreditu izmedu Istarske županije i OTP banke d.d. koja je trebala uplatiti u proracun 200.000 kuna. Medutim, zbog malog broja zahtjeva za stipendije uplata banke prepolovljena je. Za ovu je stipendiju konkuriralo svega 18 studenata, a osam prijava je odbaceno zbog neispunjavanja uvjeta.


Podijeli: Facebook Twiter