Stipendije buducim majstorima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorijama Obrtnicke komore Istarske županije upriliceno je svecano potpisivanje ugovora o stipendiranju s ucenicima koji se školuju za obrtnickih zanimanja, a na temelju suradnje Obrtnicke komore i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Iznos mjesecne stipendije je tisucu kuna s tim da Ministarstvo financira pola, a Obrtnicka komora dugu polovicu iznosa.

Stipendije je dobilo šest ucenika deficitarnih zanimanja, a ove su godine to Gianluca Zubin iz Talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci" iz Buja, koji se školuje za tokara, i Stefan Pilat iz bujske Gospodarske škole, koji se školuje za zanimanje stolara. Stipendiju su dobile i ucenice pulske Strukovne škole Valerija Kupsky i Paulina Srdoc, koje žele postati krojacice, Tomislav Raic, buduci stolar, te Ivan Dušic iz Industrijsko-obrtnicke škole u Puli koji se školuje za zanimanje soboslikara.

U ime županijske komore ucenike i njihove ponosne roditelje pozdravio je predsjednik Mario Paliska poželjevši im uspješno školovanje te da ulažu maksimum u svoje obrazovanje jer je to, kako je naveo, jedini ispravan nacin da osiguraju egzistenciju.

- Školovanjem za obrtnicko zanimanje opredijelili ste se za mogucnost osnivanja vlastite tvrtke, stalnog napretka u struci, samostalnost i, naposljetku, postizanje najvišeg dometa u svom zanimanju - majstorskog zvanja, rekao je Paliska. Podsjetio ih je da izborom obrtnickog zanimanja njihovo naukovanje zahtijeva obrazovanje na dva mjesta - u školi, ali i obrtnickoj radionici, cime se na najbolji nacin povezuju teorija i praska.

Rekao je da je Obrtnicka komora prepoznala važnost strukovnog obrazovanja za potrebe obrtništva te je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva još 2007. godine zapocela stipendirati ucenike deficitarnih zanimanja. Ove školske godine, osim šest vec navedenih ucenika prvih razreda, stipendirat ce se i cetiri ucenika trecih razreda za zanimanja plinoinstalater, zidar, stolar i strojobravar. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter