Stipendije Aljoši Juriniću i Branimiru Novoselniku

Dobitnici stipendija s utemeljiteljicom zaklade Marisom Sciolis Škrapić
Dobitnici stipendija s utemeljiteljicom zaklade Marisom Sciolis Škrapić

Drugu godinu zaredom Zaklada "Dr. ing. Dino Škrapić, MBA" dodijelila je dvije vrhunske stipendije, a njih je Branimiru Novoselniku iz područja tehničkih znanosti te Aljoši Juriniću za glazbu, uručila predsjednica zaklade Marisa Sciolis Škrapić.

Svečana dodjela nagrada te prigodan koncert održani su sinoć u Multimedijalnom centru u Rovinju.

Na dodjeli su nastupali Ante Vetma prošlogodišnji dobitnik vrhunske stipendije za glazbu, Goran Filipec, jedan od najistaknutijih hrvatskih pijanista mlađe generacije, duo Mari Kawakatsu i Namuun Tsend Ayush za violinama, te Ester Pavlić, harfistica i sopranistica uz klavirsku pratnju Giovannija Molara. Prisutnima se obratio i Željan Juretić, prvi dobitnik stipendije za tehničke znanosti.

Zaklada je odlučila prema mogućnosti pomagati i Župi svete Eufemije, a prvi plod te pomoći je restaurirana slika iz župne kolekcije iz 17. stoljeća. Slika s prikazom teme Molitva na Maslinskoj gori pripisuje se mletačkom slikaru, a bit će trajno postavljena u crkvi svete Eufemije do oltara zaštitnice.

Zakladu je prošle godine, nakon prerane i iznenadne smrti Dina Škrapića, osnovala njegova majka Marisa Sciolis Škrapić s ciljem da se vrijednim i talentiranim mladim ljudima dodjele stipendije pomoću kojih će moći studirati i usavršavati se pri samostalno odabranoj prestižnoj visokoškolskoj ustanovi.

Na dodjeli, koju je predvodio Ronald Braus, istaknuto je također da se stipendije financiraju novčanom svotom koju je mladi Dino Škrapić uštedio tijekom svojeg radnog vijeka.

Aktivnost zaklade podržavaju Grad Rovinj, Istarska županija i Hrvatsko društvo skladatelja. Drugoplasiranom kandidatu stipendije za glazbu Marijanu Đuzelu u ime Istarske županije nagradu je - organiziranje koncerta - predala Viviana Benussi, zamjenica župana i ujedno potpredsjednica Zaklade, a treće planinarom, Krešimiru Starčeviću - organiziranje koncerta u Rovinju, nagradu je uručio gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza. Nagradu Hrvatskog društva skladatelja osvojio je Marijan Đuzel, a nju mu je uručio Massimo Brajković. (Napisala i snimila M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter