Stipendija za dom i dvije kave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradska vijecnica bila je pretijesna za sve studente koji su u srijedu stigli na potpisivanje ugovora o dodjeli gradskih stipendija koje im je urucio gradonacelnik Boris Miletic. Naglasio je da visina stipendije ovisi o ostvarenom uspjehu, odnosno da Grad želi stimulirati svaku peticu u indeksu.

Rekao da su u Puli pokrenuti brojni projekti koji predstavljaju temelj za buduci razvoj grada te da je razvojni potencijal nemoguce zamisliti bez strucnog i osposobljenog kadra. Gradonacelnik je studentima porucio da je ulaganje u znanje najisplativije te da je siguran da ce Pula u svom razvojnom ciklusu imati sve preduvjete da studenti nadu posao i ostanu živjeti u njoj.

Inace, ove je godine Grad dodijelio ukupno 237 stipendija od cega 115 za deficitarna zanimanja. Po rijecima procelnika za društvene djelatnosti Erika Lukšica, u ovogodišnjem proracunu izdvojeno je i 265 tisuca kuna socijalnih potpora studentima, a ukupno su za studente osigurana 1,2 milijuna kuna.

S obzirom na to da su, ovisno o broju bodova, mjesecno mogli dobiti izmedu 304 i 770 kuna, pitali smo stipendiste kako ce dobiveni iznos potrošiti i koliko ce on olakšati studentske troškove.

"Bolje išta nego ništa", komentirale su studentice medicine u Rijeci Lara i Andreja koje su ove godine dobile po 420 kuna.

- Stipendiju cu potrošiti za mjesecnu ratu struje u podstanarskom stanu. Nažalost, iznos koje dobivamo od Grada teško da ce nam puno pomoci jer samo za osnovne troškove smještaja i hrane mjesecno nam treba oko tri tisuce kuna. U taj iznos nisu uracunate i knjige koje su nam nužne za studiranje. Nisam zadovoljna dobivenim iznosom jer sam lani za isti broj bodova dobila 200-tinjak kuna više. Mislim da stipendije ne bi trebali dobivati i brucoši jer svatko se može upisati na fakultet, a definitivno bi trebalo više poticati studente koji su vec ostvarili odredene rezultate, rekla je studentica pete godine medicine Lara.

Slicno misle i Ivan i Sara, studenti arhitekture u Trstu, koji ce mjesecno dobivati 462 kuna, požalivši se da su lani za isti uspjeh dobili 200 kuna više. Luka, student cetvrte godine Gradevinskog fakulteta u Zagrebu, ove je godino dobio 460 kuna. Rekao je da ce mu to biti dovoljno za mjesecnu stanarinu u studentskom domu i dvije kave.

- Vec trecu godinu sam stipendist Grada, a iz ovogodišnjeg iznosa vidljivo je da je kriza utjecala i na gradski proracun, a time i na visinu stipendija. Prve sam godine dobivao 800 kuna, dok sam lani za isti broj bodova primao 650, rekao je Luka. Ipak, i on kao i ostali smatra da je i ova pomoc bolja nego nikakva te dodaje da ce se nakon završetka studija u Pulu vratiti jedino ako uspije pronaci posao.


Podijeli: Facebook Twiter