Stipendija za 10 studenata iz Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjedištu Istarske županije predstavljene su aktivnosti vezane za projekt županijskog stipendiranja studenata slabijeg imovinskog statusa pomocu donacije OTP banke d.d. Hrvatska. U okviru programa "Zeleno svjetlo za znanje" OTP banka je izdvojila 100.000 kuna s kojima ce se tijekom deset mjeseci s po 1.000 kuna stipendirati deset studenata iz Istre.

Župan Ivan Jakovcic i predsjednik Uprave banke Damir Odak kazali su da ce se ova suradnja nastaviti i sljedecih godina te da ce ublažiti kriterije kako bi veci broj studenata dobio stipendije.

Naime, prethodno je potpisan ugovor o kreditu izmedu Istarske županije i OTP banke d.d. koja je trebala uplatiti u proracun 200.000 kuna. Medutim, uplata banke prepolovljena je zbog malog broja stipendista. Za ovu je stipendiju konkuriralo 18 studenata, a samo je deset zadovoljilo uvjete. Oni su ugovore o stipendiranju vec potpisali, ali buduci da je rijec o stipendijama po socijalnom kljucu, na dodjelu nisu pozvani mediji.

Akciju stipendiranja banka je u suradnji s lokalnim upravama zapocela u prošloj akademskoj godini u Dubrovniku, gdje je ucenicima i studentima dodijeljeno 150.000 kuna. Više sredstava nego u Istri otišlo je i studentima Zadarske županije - 227.000 kuna, dok je samo za Grad Sisak osiguran jednak iznos za studente slabijeg imovinskog statusa kao za cijelu Istarsku županiju.

- Dosad smo uložili gotovo 600.000 kuna u stipendiranje studenata i ucenika koji iz objektivnih razloga ne mogu konkurirati za stipendije namijenjene najboljim studentima. Nadamo se da ce im ova sredstva pomoci u tome da budu uspješniji ili jednostavno da im obrazovanje bude dostupnije, kazao je Odak.

Jakovcic je napomenuo da od samog osnutka Istarska županija odlicno suraduje s OTP bankom, iako je zaboravio spomenuti da je tada postojala neka druga, Istarska banka.

Inace, Istarska županija je u svojem redovnom programu stipendiranja studenata za ovu akademsku godinu drasticno smanjila broj stipendija kao i sam mjesecni iznos. Umjesto 50 studenata, koliko je lani stipendirano županijskim sredstvima, stipendije je dobilo njih 30, koji umjesto 1.300 na mjesec dobivaju stipendiju od 1.100 kuna.

Iako smo župana pitali hoce li sljedece akademske godine povecati broj stipendija, neovisno o socijalnim stipendijama, Jakovcic je izbjegao odgovor. Umjesto toga govorio je o mogucnosti stvaranja zajednickog fonda za stipendije izmedu Županije, gradova i opcina, koja dosad nije naišla na veci odjek, a spomenuo je i ideju uvodenja kreditiranja studenata umjesto stipendiranja.


Podijeli: Facebook Twiter