Stipe Božić: "K2: trijumf i tragedija"

Stipe Božić u 'Noći knjige' u pazinskoj Gradskoj knjižnici (Davor ŠIŠOVIĆ)
Stipe Božić u 'Noći knjige' u pazinskoj Gradskoj knjižnici (Davor ŠIŠOVIĆ)

"Svi ga znamo kao vrsnog alpinista, istraživača, snimatelja, autora mnogih putopisnih TV-serija i filmova, člana Gorske službe spašavanja, ali u njemu se krije i vrstan pisac, ne samo putopisac", tako je Zoran Simić iz nakladničke kuće VBZ najavio pazinski nastup Stipe Božića odnosno multimedijsko predstavljanje Božićeve knjige "K2: trijumf i tragedija".

U knjizi, koju je Božić uz prikazivanje slika i videozapisa zapravo prepričao publici koja je dupkom napunila pazinsku Gradsku knjižnicu, se govori o međunarodnoj alpinističkoj ekspediciji iz 1993. godine kojoj je cilj bio osvojiti jedan od najnepristupačnijih vrhova iz "porodice" onih visokih preko 8.000 metara, K2 u pakistanskom Karakorumu, i u kojoj je stradao jedan slovenski alpinist.

Zornim i dojmljivim pripovijedanjem, koje je publika pratila doslovce nijemo i vrlo pozorno, Božić je zapravo kroz pripovijedanje o jednom konkretnom događaju ispričao priču o načinu i smislu života alpinista, o toj posebnoj vrsti ljudi koji su u planini suočeni s prirodnim silama i s kušnjama vlastitih snaga i sposobnosti, te oslonjeni isključivo jedni na druge, što stvara doživotna prijateljstva, ali istovremeno i velike tuge kada netko strada.

Uvodni dijelovi knjige opisuju podugačak put do podnožja planine, i predstavljaju taj, kako je Božić rekao, "sasvim drugi svijet", u kojemu ni autobusi ni poslovni odnosi sa zaposlenim nosačima, ni značaj i uloga vojske nisu kao u ostatku svijeta. Naracija je u tom dijelu knjige i edukativna: čitatelj će naučiti štošta o pravilima kojih se u alpinističkim ekspedicijama treba pridržavati prvenstveno radi sigurnosti i zdravlja, biti upozoren što se može dogoditi zbog nepridržavanja tih pravila, ali i spoznati da uspjehu uspona na neki izazovni vrh na putu može stajati i niz nepredviđenih okolnosti, od neprijateljski raspoloženih militanata, preko naglih promjena vremena, do iznenadnih zdravstvenih pogoršanja.

Upravo je potonje bilo kobno za člana ove ekspedicije na K2, slovenskog alpinista Boštjana Kekeca, koji je nadomak vrhu preminuo od poremećaja izazvanih visinskom bolešću. Oluja i smrt prijatelja suprotstavile su tragediju trijumfu osvajanja još jednog osamtisućnjaka, i zato je uspon na K2 pothvat koji će Stipe Božić i njegovi suputnici zauvijek pamtiti.

Pazinska Gradska knjižnica obilježila je Božićevim nastupom  Svjetski dan knjige i Noć knjige, a u Božić je svoju knjigu "K2: trijumf i tragedija" predstavio na Booktigi u Poreču, te potom i u Puli i Buzetu. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter