Štinjanu niti kune za program gradnje

Uz pomoć MO-a i mjesnih udruga škola je preklani dobila toplu vodu, a lani dvoranu (M. ANGELINI)
Uz pomoć MO-a i mjesnih udruga škola je preklani dobila toplu vodu, a lani dvoranu (M. ANGELINI)

Drugu godinu zaredom Mjesni odbor Štinjan za program gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture za 2013. godinu od Grada Pule nije dobio niti jednu kunu. Kako saznajemo od Dušanka Babića, predsjednika tog MO-a, iako je Vijeće MO-a Gradu, kao što su tražili, dostavilo prijedloge što je u naselju u ovoj godini sve potrebno napraviti niti jedan prijedlog nije uvažen i nije uvršten u ovogodišnji proračun.

- Neki od prijedloga koje smo uputili Gradu su, primjerice, postavljanje javne rasvjete u ulicama Fortin, Puntižela, Varoš, Šurida, uređenje kompletne infrastrukture u Ulici Runci, oborinske odvodnje u ulicama Valcereš i Lungera, uređenje stare jezgre, odnosno Šaliža… Želja nam je bila i proširenje štinjanskog groblja te postavljanje rampe na plaži Hidrobaza za osobe s invaliditetom, ističe Babić i dodaje da su im stoga preostala tek sredstva za program takozvanih malih komunalnih akcija za koje su ove godine dobili 130 tisuća kuna. Taj se novac u godinu namjerava rasporediti na odvoz krupnog otpada, pojačanje javne rasvjete, postavljanje klupa, uređenje igrališta u Ulici Trsine te uređenje autobusnog ugibališta na gradskoj površini na Štinjanskoj cesti.

Babić kaže da se oko uređenja mjesta snalaze kako mogu. Tako je primjerice od novca koji im uplaćuje tvrtka Kamen Pazin, kao svojevrsnu naknadu za prolaženje kamiona kroz mjesto, asfaltirano preko tri tisuće metara makadamskih cesta, a ista je tvrtka donirala i materijal za uređenje mjesnog trga Place.

- Ispada da smo ovdje kao neko slijepo crijevo kojega se svi sjete samo kada su veliki projekti poput Brijuni rivijere u pitanju, veli Babić dodajući kako se za prizemne i nužne stvari poput, primjerice, uređenja osnovne škole mjesni odbor snalazi sam, u suradnji s mjesnim udrugama - Udrugom Ponte Christo i Veteranima NK Štinjana.

- U Štinjanu je tijekom ovog ljeta, zbog dviju velikih festivala, zabilježeno preko 300 tisuća noćenja i iako su pojedini iznajmljivači od toga imali koristi, cjelokupnom se mjestu nije vratilo ništa, zaključuje Babić. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter