Štinjanski Šaliž dobiva nove kamene ploče

Novo kameno popločenje bit će po uzoru na povijesno (B. P.)
Novo kameno popločenje bit će po uzoru na povijesno (B. P.)

Čim dozvole vremenske prilike Grad Pula započinje sa sanacijom kamenog opločenja u dijelu Ulice Sv. Margarete u Štinjanu, poznatije kao štinjanski Šaliž, u dužini od 128,6 metara. Riječ je o sanaciji prometnice od raskrižja s Ulicom Varoš do priključka na Ulicu Selo.

Radovi do početka lipnja

Prije polaganja novog kamenog opločenja, kako saznajemo, pažljivo će se ukloniti postojeće opločenje i adekvatno deponirati. Novo kameno opločenje bit će po uzoru na ono povijesno. Osim sanacije kamenog opločenja u tijeku je i rekonstrukcija dotrajale vodovodne mreže te su izgrađeni kanalizacijski priključci za kućanstva.

Radovi će trajati 150 kalendarskih dana, odnosno prema planu, trajat će do početka lipnja i nove turističke sezone, a njihov izvođač bit će pulska tvrtka TGT Adriatik d.o.o. koja je još prošle godine odabrana na javnom natječaju. Vrijednost investicije u središtu Štinjana iznosi 1,6 milijuna kuna (s PDV-om), a za vrijeme izvođenja radova u dijelu Ulice Sv. Margarete na snazi će biti privremena regulacija prometa. Točnije, na potezu na kojemu će se izvoditi radovi bit će zabranjeno prometovanje te će se promet odvijati obilazno, dok će pješacima biti osiguran prolaz do njihovih objekata.

Uz Šaliž na području Štinjana, točnije Hidrobaze, kreće još jedan veliki projekt.

- Kao što smo u više navrata najavljivali, početkom 2016. godine nastavljamo s nizom projekata te krećemo u nove investicije radi podizanja kvalitete življenja u našem gradu. Jedna od takvih svakako je uređenje štinjanskog Šaliža, čime ćemo građanima Štinjana urediti sam centar naselja. Osim uređenja spomenute Ulice Sv. Margarete u siječnju će započeti i uređenje gradske plaže-kupališta na Hidrobazi, te će se krenuti s uređenjem Fontičke ulice. Planova u novoj 2016. imamo mnogo, pametno smo planirali i dobro se pripremili. Realno i racionalno pristupamo aktivnostima vodeći računa o financijskim mogućnostima i vjerujem da neće biti većih odstupanja od planiranog, najavljuje pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić.

Rekonstrukcija De Villeovog uspona

Rekonstrukcija štinjanskog Šaliža dio je projekta rekonstrukcije gradskih ulica u kojeg spadaju još i Fontička te De Villeov uspon. Za te je ulice, naime, na proljeće prošle godine Grad odabrao izvođače radova. TGT-Adriatiku povjereni su ovi projekti za ukupnu vrijednost od četiri milijuna kuna (s PDV-om), te jamstvenim rokom od 20 godina. Rekonstrukcija Šaliža, koji bi nakon gotovo tri desetljeća trebao dočekati popločavanje nakon što je centar Štinjana zbog izgradnje vodovodne mreže daleke 1986. godine raskopan i kamen nikad vraćen u prvobitno stanje, prva će se realizirati. U međuvremenu su kamene ploče nestale, a ulica je (pre)kopana još nekoliko puta, da bi konačno početkom ove godine dočekala početak uređenja.

Rekonstrukcija De Villeovog uspona, u kojem će se, osim opločenja, izvesti rekonstrukcija i postojeće infrastrukture, vodovodne i plinske mreže, odvodnje oborinskih i sanitarnih voda, kabliranje elektroenergetske mreže te rekonstrukcija i proširenje javne rasvjete, ovisit će o raspoloživim financijskim sredstvima. Sam projekt trajat će 135 kalendarskih dana, a vrijednost mu iznosi milijun kuna (s PDV-om). Uspon će tako doživjet fizičku preobrazbu: nove kamene ploče, vaze, klupe i rukohvat tek je dio od planiranog uređenja, a za vjerovati je da će na tom potezu, jednog od najljepših pulskih uspona na Kaštel, u budućnosti biti otvoreno nekoliko galerijskih prostora.

No, zato je sigurno, kaže pročelnik, da će se krenuti s rekonstrukcijom Fontičke ulice u strogoj pješačkoj zoni centra grada. Predviđeno trajanje rekonstrukcije je 120 kalendarskih dana, odnosno četiri mjeseca pa ukoliko se započne koncem siječnja može biti gotova do početka turističke sezone. Vrijednost ove investicije iznosi 1,34 milijuna kuna (s PDV-om).

"Po projektnom rješenju predviđa se rušenje i odstranjivanje asfaltnih slojeva i rubnjaka postojeće kolničke konstrukcije te uklanjanje dijela postojećeg kamenog popločenja uz rub zgrada kao i rekonstrukcija pješačke kolne površine te izvedba kamenog opločenja po uzoru na Flanatičku ulicu. Na ovoj lokaciji, kao i na ostalima, obavit će se rekonstrukcija kompletne infrastrukture", pojasnili su iz Grada Pule.

Dakle, nakon što je prije dvadesetak godina rekonstruirana Flanatička ulica, njen odvojak - Fontička ulica ostavljena je da propada pa je danas poprilično uništena. Stoga ovaj glavni pješački koridor prema tržnici vapi za obnovom pa će lokacija gdje je smješten DM, T-com i ugostiteljski objekt Hum, konačno biti uređen. Fontička ulica se namjerava popločati kamenim pločama po uzoru na Flanatičku, a iz prvobitnog projekta uređenja uklonjen je predviđen drvored, ali i urbana oprema koja je trebala biti na početku i kraju ulice, sve na zahtjev MUP-a koji traži nesmetan prolaz interventnim vozilima. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter