Štinjanski ribari ogorčeni izjavama o smrti kolege

(slijeva) Dorijano Gašprotić, Damir Ilić i Janko Gašprotić (N. LAZAREVIĆ)
(slijeva) Dorijano Gašprotić, Damir Ilić i Janko Gašprotić (N. LAZAREVIĆ)

"Cile je bio iskusan ribar koji je čitav svoj život proveo na moru, a kolege su ga poznavale i iznimno poštivale", o svojem kolegi, nesretno preminulom Danijelu Grpcu, pričaju profesionalni štinjanski ribari, ogorčeni izjavama neupućenih koji su nakon tragedije tvrdili da nije smio biti na moru za vrijeme nevremena. 

- Tog jutra svi su ribari bili na moru, jer je u pet sati u Fažani bila bonaca, dakle nitko nije, pa niti Danijel, išao svjesno u neverin, već ih je on zatekao nešto poslije deset sati. Ne samo da je Grbac jako dobro znao što radi, već je i ostalim ribarima, a u tom trenutku je u brijunskom arhipelagu bilo najmanje osam ribarica, putem radiostanice savjetovao kuda i kako da izbjegnu neverin koji je iz smjera Rovinja prošao iza otočja. Nažalost, njegovoj devetmetarskoj ribarici od 80-ak konjskih snaga nedostajalo je svega dvjestotinjak metara da bi izbjegla nevrijeme, ispričao nam je Dorijano Gašprotić, dugogodišnji ribar koji je u to vrijeme također bio na moru i s preminulim Grpcem se ranije čuo putem radiostanice.

- Kad bi ribari na svaku dojavu o neverinu ostajali privezani, nikad ništa ne bi ulovili, objašnjava pak Janko Gašprotić i dodaje da je za veću sigurnost na moru važna što veća snaga motora i širina broda, no da strogi hrvatski pomorski zakoni ribarima uskraćuju nadogradnje.

- Da je kojim slučajem Danijel imao snažniji motor, uvjeren sam da bi izbjegao tragediju s obzirom na to da je na potpuno ispravan način i najkraćom rutom bježao u zaklon od nevremena, no do spasa između Malog i Velikog Brijuna nedostajalo mu je nekoliko minuta, tvrdi štinjanski poduzetnik Damir Ilić.

Grbac je, tvrde njegovi kolege, na moru bio čitav svoj život. Još kao dijete odlazio je u ribolov sa svojim barbom, a već sa sedamnaest zaposlio se na ribarskom brodu. Osamostalio se 2006. i zaposlio također vrlo iskusnog ribara. I ostali kolege o njemu pričaju kao vrlo iskusnom ribaru čije bi mišljenje i savjete uvažavali i puno stariji ribari. Imao je u planu kupovinu novog broda, no nažalost more koje je obožavao mu je presudilo. (K. TADIJIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter