Štinjanski festivali predstavljeni u Zagrebu

Štinjan poželjna festivalska destinacija
Štinjan poželjna festivalska destinacija

Pozitivan ritam, udruga koja se bavi organizacijom i produkcijom raznih klupskih programa i festivala, najavila je u utorak tri festivala - Seasplash, Dimensions i Outlook, koji će se ovoga ljeta održati u pulskoj Areni i tvrđavi Punta Christo u Štinjanu.

Prvi je na redu Seasplash festival, koji će se održati od 21. do 24. srpnja na lokaciji štinjanske tvrđave Punta Christo uz bogati sadržaj: četiri dana glazbe na sedam pozornica, dnevni program na plaži, kampiranje, kulturni i sportski program, radionice, bazar i chill out zonu, rekla je predstavnica organizatora Maja Gujinović.

Seasplash će ove godine biti posvećen sound system kulturi, a predstavit će većinu domaćih sound systema te poneki gostujući iz inozemstva. Radi se o kulturi potekloj s Jamajke, koja se putem doseljenika popularizirala 90-ih godina prošlog stoljeća na području Velike Britanije, a popularnost joj raste u cijeloj Europi i šire. Sound system (zvučni sustav) je skupina DJ-eva, inženjera zvuka i MC-ja koji izvode reggae ili srodnu glazbu na moćnom ozvučenju u pravilu ručne izrade.

Nastupit će poznati strani izvođači kao što su Don Letts, O.B.F Sound System i Abassi Hi Power, te domaće snage poput Digitrona, prvog hrvatskog sound systema i Filipa Motovunskog.

Kultna britanska skupina, začetnici trip-hopa Massive Attack otvorit će Dimensions festival 24. kolovoza u pulskoj Areni. Publika će ih imati priliku poslušati tik prije izlaska novog albuma koji su nakon pet godina pauze najavili EP-om "Ritual Spirit". Na njemu se uz članove benda Younga Fathersa, Rootsa Manuvu i Azekela prvi put od 1994. pojavljuje nekadašnji član - Tricky.

Nakon toga, Dimensions festival nastavlja se od 25. do 28. kolovoza na tvrđavi Punta Christo, uz brojna poznata imena iz techno, house, jazz i soul svijeta. Nastupit će, među ostalima, cijenjeni američki saksofonist Kamasi Washington, jedan od rodonačelnika house glazbe Moodymann, čikaški pionir house glazbe Larry Heard, poznat i kao Mr. Fingers, te eksperimentalna jazz-fusion skupina Moritz von Oswald Trio, u kojoj bubnjeve svira nigerijski glazbenik Tony Allen, voditelj Fela Kuti benda i otac afrobeata.

Outlook festival, od 31. kolovoza do 4. rujna, ove će godine, također u Areni, otvoriti Damian "JR. GONG" Marley, najmlađi sin legendarnog Boba Marleya, koji je i sam vrlo uspješan reggae i dancehall glazbenik. Outlook je među vodećim svjetskim festivalima bass glazbe i sound system kulture, a nakon Marleya će u tvrđavi Punta Christo nastupiti brojni izvođači koji spadaju u sam vrh dub, reggae, hip-hop, druma& bassa, garage, dubstep, house i srodne glazbene scene.

Tako će na tvrđavi publiku rasplesati pionir drum & bassa Roni Size i dubstep kralj Benga, dancehall scenu predvode Million Stylez, a hip-hop će predstavljati The High Focus Records i dr. Outlook će međunarodnoj publici predstaviti niz domaćih i regionalnih izvođača, kao što su Elemental, Kandžija i Gole žene, te jedan od najplodnijih drum & bass producenata Filip Motovunski. (H)


Podijeli: Facebook Twiter