Štinjancima dvostruko veća sportska lučica

Sportska lučica Štinjan-Puntižela (Milivoj MIJOŠEK)
Sportska lučica Štinjan-Puntižela (Milivoj MIJOŠEK)

U fokusu današnje sjednice pulskog Gradskog vijeća zasigurno će biti izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi te zahtjevi oporbe da se što hitnije sanira obilaznica i definira površina pomorskog dobra za koje se izdaje koncesijsko odobrenje. No, na Vijeću će se isto tako raspravljati o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - sportske luke Štinjan-Puntižela, te o odabiru koncesionara za obalni dio Gradskog kupališta Stoja.

Područje sportske lučice Štinjan-Puntižela koje se namjerava dati u koncesiju obuhvaća 4.915 četvornih metara kopnenog dijela i 16.210 četvornih metara morskog dijela, a cijena kvadrata koji se daje u koncesiju iznosi 0,6 kuna, odnosno godišnja naknada iznosi 12.675 kuna, uz 20 posto prihoda ostvarenog ukupnog iznosa godišnje članarine. Koncesija se daje na rok od 20 godina i pod uvjetom da budući koncesionar obavi rekonstrukciju, odnosno proširi sportsku lučicu.

U obrazloženju prijedloga za davanje koncesije nad ovom sportskom lučicom, izgrađenom, kako piše u obrazloženju, 1986. godine, kapaciteta 87 vezova, navodi se da je trenutno koriste članovi Pomorskog športskog ribolovnog društva Štinjan koje je prošle godine ishodilo lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju. Tim zahvatom proširit će se kapacitet lučice na 160 vezova, izgraditi lukobran i centralni gat, a na obalnom dijelu predviđeni su funkcionalni sadržaji (uprava, portirnica, sanitarni čvor, ugostiteljski objekt, spremišta, plato za održavanje plovila). Upravo je PŠRD Štinjan podnio pismo inicijative za davanje koncesije za korištenje ove sportske lučice.

Da u svom naumu nije odustalo, nedavno je za naš list potvrdio i predsjednik PŠRD-a Štinjan Marijan Rupenović, koji je tada izjavio da su mještani Štinjana itekako zainteresirani te da će upravo oni, članovi društva, financirati rekonstrukciju. Do sada je PŠRD Štinjan na dokumentaciju potrošio oko 60 tisuća kuna, a koliko će koštati cjelokupna rekonstrukcija, još nije poznato.

Danas će se od Vijeća tražiti i potvrda odabranog koncesionara na natječaju za davanje koncesije na dio Gradskog kupališta Stoja. Nakon što na prvom raspisanom natječaju za koncesiju na cijelu površinu kupališta nije stigla nijedna ponuda, na ponovljenom natječaju iz kojeg je izuzet zaštićeni objekt na kupalištu površine gotovo šest tisuća četvornih metara, pristigla je samo jedna ponuda, i to ona tvrtke Orijentir iz Pule, a prema podacima iz sudskog registra tu je tvrtku u travnju ove godine osnovao poznati pulski jedriličar Filip Matika. (Piše Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter