Štinjanci strahuju od gubitka mora i lucice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski gradski procelnici Damir Prhat, Giordano Škuflic i Danijel Feric u utorak popodne u prostorijama Mjesnog odbora Štinjan održali su prezentaciju ugovora o provedbi razvojnog programa Brijuni rivijera na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina-Monumenti.

Nakon kratkog izlaganja u kojem je, medu ostalim, receno da ce se na podrucjima koja se ticu Štinjana biti izgradeni turisticki kompleksi s tisucu postelja, kupalište sa svim popratnim sadržajima te ce u sklopu projekta zaposliti, što direktno što indirektno, cak 1.900 ljudi, Štinjanci su mogli postavljati pitanja.

Rasprava se izmedu tri procelnika i stotinjak Štinjanaca odigravala tako da su gradski celnici mještane uvjeravali da je sve transparentno, da im nitko nece oduzeti prilaz moru ni lucici, a oni im u to, blago receno, nisu povjerovali. Barem vecina njih.



Tako je primjerice Vilim Cukon iz Gradanske inicijative Brijuni rivijera naveo da je održavanje ovog skupa "ne pet, vec minuta do podne, kada je sve vec odluceno, pokušaj da se mještanima zamažu oci".

- Mi vec godinama tražimo da se smanji obuhvat Brijuni rivijere, tražimo manji obim izgradnje, nesmetan pristup moru i da se naša sportska lucica da u koncesiju štinjanskom ribolovnom društvu, naveo je Cukon obrazlažuci da se mnogi boje da ce plaže dane koncesionaru, proklamirane kao javne, zapravo biti ogradene i na njih se nece moci bez placanja.

Na to mu je Škuflic odgovorio da je sporna lucica izuzeta iz ovog ugovora te ce se davati u koncesiju kao i ostale lucice. Uz rijeci da se mještanima oduzima više od petine podrucja i to onog najvrednijeg, uz more, Cukon je istaknuo da ce Štinjanci, bez mora, ostati u getu.



U raspravu se ukljucio i Dušanko Babic, predstavivši se kao bivši predsjednik Mjesnog odbora buduci da im je mandat završio prije mjesec dana. Upitao je hoce li prvi covjek grada poštivati statut i raspisati izbore u propisanom roku od mjesec dana ili mu odgovora stanje da Štinjan nema službenog predstavnika.

Rekavši da mu je žao što procelnici nisu došli kada ih je mjesni odbor zvao, upitao ih je koliko ce se novca iz projekta vracati u Štinjan. Na to mu je Feric odgovorio da ce se to znati tek kada se objekti sagrade i Grad odredi komunalne doprinose koje moraju placati, a koji su namijenjeni upravo ulaganju u infrastrukturu.

Ni ostali Štinjanci nisu štedjeli predstavnike Grada. Rekli su da im ne vjeruju, da su samo došli udovoljiti formi, iako je vec sve odluceno, cak su izrazili sumnju da im se "sprema klopka". Glavnu zamjerku imali su na cinjenicu da pristaju "njihovu djedovinu" dati na koncesiju od cak 66 godina a da im se jasno ne kaže što ce imati od toga.

Na primjedbe da ce se mnogi zaposliti, Boris Brusich je zamijetio da ce se raditi tek o sezonskim poslovima za radnike nižih kvalifikacija, upitavši se zašto onda imamo sveucilište, i ponudio odgovor prema kojem ce naši mladi s diplomama raditi kao konobari i spremacice.

Da je cijela stvar samo "marketinški politicki trik" ustvrdio je i Zoran Rancic, bivši vijecnik MO-a, upitavši opet što ce Štinjanci od cijelog projekta imati buduci da samo mjesto nema ni najnužniju infrastrukturu, dok je Brusich slikovito zakljucio da ce se Štinjancima dogoditi upravo ono što direktor Brijuni rivijere govori:

- Na štinjanskom ce se moru izgraditi, kako on voli reci, "luksuzna turisticka oaza", dok ce nama ostati upravo ono što se nalazi oko oaze - pustinja.

Podršku Štinjancima došao je dati i predstavnik Inicijative gradana za obustavu postupka izrade UPU-a lucice Delfin Vlado Šegon koji je rekao da se isto dogadalo i s lucicom u MO-u Nova Veruda i da je GUP na koji se gradski celnici pozivaju na Ustavnom sudu, što dovoljno govori o njihovom kredibilitetu.


Podijeli: Facebook Twiter