Štinjanci spremno dočekuju brojne posjetitelje festivala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sljedeća dva tjedna Pula, a posebice Štinjan s Puntiželom, svojim priobaljem i tvrđavom, bit će u znaku dva festivala elektronske glazbe - Dimensions i Outlook. Kraj kolovoza i početak rujna već su tradicionalno rezervirani za mlade iz cijelog svijeta, a ponajviše Velike Britanije, koji u velikom broju stignu u Pulu upravo zbog festivala. Prema nekim prognozama očekuje se da u dva tjedna oko 25 tisuća gostiju ostvari između 150 i 200 tisuća noćenja, te značajno potaknu gospodarstvo vanpansionskom potrošnjom. 

- Očekujem da će festivali biti standardno dobro posjećeni jer od Arene do tvrđave program festivala je na visokom nivou. Sigurna sam da neće nedostajati gostiju, vjerujem da će se i naši ljudi jednako dobro zabaviti. Pula se već navikla na štinjanske festivale,

građani znaju što od njih mogu očekivati i tome su se prilagodili, a s godina se, pa tako i ove, neke stvari sve kvalitetnije poslože, kaže direktorica Turističke zajednice Pula Sanja Cinkopan Korotaj. 

Direktorica TZ-a ne dvoji da veliki broj posjetitelja festivala iz inozemstva značajno utječe na turističku sliku Pule, pogotovo na brojke koje su svake godine rekordne.

- To je početak ulaska u posezonu, odnosno sam kraj glavnog dijela turističke sezone kada gosti polako počnu odlaziti. U to vrijeme privatni iznajmljivači počinju imati manje gostiju i s te strane sasvim sigurno da popunjeni kapaciteti sasvim sigurno puno znače. Usto, posjetitelji festivala su veliki potrošači, osim na piće i jelo cirkuliraju gradom i troše u trgovinama i na druge usluge pa su sasvim sigurno mnogi zadovoljni, zaključuje direktorica TZ-a. 

Najveći teret, normalno, iznijet će Štinjan na čijom se priobalju i tvrđavi i održavaju festivali. Kao i svake godine na području Štinjana vrijedit će posebna regulacija prometa, a sami Štinjanci koji festivale vide kao dobru mogućnost za dodatnu zaradu spremno dočekuju goste festivala. Štoviše, kako saznajemo od samih Štinjanaca, u mjestu se otvaraju "sezonski" ugostiteljski objekti, koji će, navodno, raditi svega dva tjedna koliko traju Dimensions i Outlook.

- Štinjan se standardno priprema za festivale, kao i svake godine dočekujemo ih spremni. Naši mještani već su naučeni da će za vrijeme trajanja festivala važiti posebna regulacija prometa, pogotovo oko Puntižele pa im se vozila neće parkirati ispred njihovih kuća. Svi naši mještani dobiju propusnice za vozila, a koliko sam upoznat organizator je već počeo obilaziti mještane. Također, znam da ugostitelji i trgovci, a sada imamo i "normalnu" butigu na Placi,

spremno čekaju navalu gostiju festivala i Štinjana, ali i okolnih mjesta, govori nam Dušanko Babić, predsjednik Mjesnog odbora Štinjan. 

I Babić smatra da su festivali veliki dobitak za Štinjan i Pulu jer su značajno produžili turističku sezonu. Da nema gostiju festivala, veli nam predsjednik MO-a, Štinjan bi već polako sigurno bio prazan i naši mještani već su se naučili na ove goste.

- Usto, ove godine riješili smo i problem autobusnog prijevoza naše djece na početku školske godine. U dogovoru s organizatorom od

5. rujna vozit će školski autobus isključivo namijenjen našoj djeci kako ove godine ne bi imali probleme s dolascima u školu s obzirom na velike gužve u autobusima, zaključuje predsjednik MO- Štinjan.   

Za vrijeme trajanja festivala Dimensions (od 25. do 29. kolovoza) i Outlook (od 1. do 5. rujna), u periodu od pola noći do 5 sati Pulaprometovi autobusi na Liniji 62, s Giardina, preko Štinjana, do Puntižele, vozit će svaki puni sat, dok će u obrnutom smjeru kretati 20 minuta kasnije svakog sata. Pritom treba znati da će cijena karte na tim noćnim vožnjama iznositi 20 kuna. (G. ROJNIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter