Štinjanci spašavali djecu pred bujicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova kiša vec prijeti, a Štinjanci još uvijek nisu zbrojili štete koje im je ona subotnja prouzrocila. Ljuti na Grad Pulu koji im nije osigurao odgovarajucu odvodnju, na Herculaneu koja poplave nije sprijecila pa i na samo nebo i dalje se bore s vodom, blatom i nesagledivim posljedicama koje je potop za sobom ostavio.

Kivni jer se u medijima stalno spominju štete na Šuridi i u Valbandonu, a na njih kao da su svi zaboravili, žitelji ulica Puntižela i Trsine, koji su u Štinjanu vjerojatno najgore prošli, pozvali su nas da zavirimo u njihove mokre domove te su nam ispricali da se te subotnje noci nisu ni snašli a vec su bili pod vodom. Dodajmo da su poplavljeni mahom stanovi i apartmani, no štetu su pretrpjele i garaže, vrtovi…

"Probudio sam se usred noci i, vidjevši da je vrag odnio šalu, ukljucio pumpe da bih se obranio od vode koja mi je na sve strane prodirala. Uz cak tri pumpe uspio sam držati razinu vode na oko metar, a tada sam u pomoc priskocio susjedima", prisjeca se Josip Fabris.

Veli da je najprije otišao pomoci susjedu Brezaku, no u roku od minute, minute i pol vec mu je podrum bio pun vode, jer vrata od nadolazece siline vode nisu mogli ostati zatvorena. Na kraju su ih, bojeci se da ne probije zid, otvorili da bi bujica protutnjala kroz kucu i izašla na drugu stranu. To je, vele, trajalo satima.

"Jednostavno smo bili nemocni, voda je prodirala odostraga, iz šahtova koji su iskocili, kroz školjke… Cudno je to, najradije bi bježao, a moraš se suprotstaviti toj sili da bi branio ono što si stvarao cijeli život", prica nam Fabris, uvjeren da se bujicama u Ulici Puntižela može doskociti jedino tako da se primjereno riješi cjelokupna odvodnja vode s gornje Ulice Valcareš.

Kaže da su im se poplave ove godine vec tri puta dogodile, no u daleko manjem intenzitetu te da ga od svega vec polako hvata panika, a cijelo je susjedstvo deprimirano. Ogorceni su i što godinama placaju raznorazne komunalije, a ništa se ne rješava. Prica nam da se o svemu žalio i Herculanei, gdje su mu, tvrdi, rekli neka ih tuži, možda što i dobije.

U Ulici Puntižela još jedna teška sudbina. Na broju 60 živi mlada obitelj s djevojcicom od godinu dana i bebom starom tek mjesec dana. Ostali su bez doma u koji su ulagali protekle tri godine. Sandro Levak je laminat vec poskidao, a namještaj podignuo da bi se posušilo što se spasiti može.

"Ostali smo bez icega, nisam još ni došao sebi, tražio sam na poslu da mi daju slobodno jer ne znam što cu. Kad sam cuo bujicu, pokupio sam djecu i otrcao van. Vratio sam se još dva puta da bih pokupio što mogu, no voda mi je vec bila iznad koljena. Pobjegao sam ne snašavši se", ispricao nam je Levak. (B. PETROVIC)

Popis šteta dostaviti u MO-e

Dušanko Babic, predsjednik Vijeca Mjesnog odbora Štinjan, prenio nam je tijekom obilaska dio razgovora s pulskim gradonacelnikom koji je porucio da bi stanovnici koji su pretrpjeli štetu od poplava trebali ugrubo popisati nastale štete te popise dostaviti MO-u - u sanducic ili na mail koji mogu pronaci na službenim stranicama Grada. Sve sakupljeno bit ce proslijedeno kriznom stožeru. To je Babic u utorak prenio sumještanima.

Tu smo informaciju te razlog zašto nije službeno recena i drugim MO-ima u utorak pokušali provjeriti, no nismo uspjeli. Gradonacelnik se na telefon nije javljao, a Bernard Zenzerovic, voditelj Ureda gradonacelnika, odgovore na upit nam nije dostavio. Tako je izostao i odgovor na pitanje mogu li se gradani nadati kakvom obeštecenju, s obzirom na to da je za nestale štete djelomice kriva i infrastruktura.


PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter