Štinjanac Silvio Banko proslavio 100 godina

Barba Silvio na proslavi je čak i zaplesao
Barba Silvio na proslavi je čak i zaplesao

Silvio Banko rođen je u Boškarima daleke 1913. godine i ponedjeljak je proslavio okruglih sto godina. Davne 1943. se zaposlio u Elektroistri, još pod talijanskom upravom, u penziju je otišao 1971. godine, a osim što ga sluh pomalo izdaje, zdravlje ga i dalje odlično služi.

Ima kćer Zdenku, sina Ljubu, četiri unuka i šest praunuka. Na proslavi, koja je trajala čak nekoliko dana - u šali nam je rekao da mu toliko ljudi nije bilo niti
na piru - bili smo mu i mi.

Prva fešta odigrala su u dvorištu njegove kuće u Štinjanu i na rođendan su mu pristigli brojni prijatelji, susjedi, poznanici ali i uzvanici koji su ga iznenadili svojim dolaskom - pulski gradonačelnik Boris Miletić, pročelnik kabineta istarskog župana Miodrag Čerina te delegacija Mjesnog odbora Štinjan na čelu s predsjednikom Dušankom Babićem Bebom, a koja mu kao dar donijela rođendansku tortu. U razgovoru s ovim doista vitalnim stogodišnjakom, koji je na slavlju i zaplesao s prijateljicom, doznali smo da je u svom radnom vijeku, kao monter visokog napona, doživio svašta, čak ga je tri puta skoro ubila struja, kada je, tijekom radova i popravaka, doživio jake strujne udare.

Na našu šalu da mu je to možda "napunilo baterije" naveo nam je da je tajna njegova dugovječnosti da je "vajk dela ono ča voli, s dobrim ljudima".

A da je Banko i u mladosti svima bio drag čovjek svjedoče osim brojnih gostiju i brojni telegrami koji su bili pristigli na njegovu adresu. Kako su nam rekli "njegovi" Štinjanci, Silvio je "uvijek bio štiman kao dobar čovik, koji je svima pomogao koliko god je mogao i za svih je uvijek našao vrimena".

Feštalo se i u Elektroistri
Drugi dio fešte održao se jučer u njegovoj matičnoj tvrtki - Elektroistri. Današnji direktor Davor Mišković naveo je da je ovo predivna prigoda da se, barem svečanim ručkom, oduže svome radniku koji je cijeli vijek proveo u tvrtki. Banka se, dodao je, svi prisjećaju kao odličnog radnika i dobrog kolege, a na ručak su, prema njegovoj želji, pozvani nekadašnji kolege koje je sam poželio vidjeti. (B. PETROVIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter