Štinjan: Prosvjed zbog loših uvjeta stanovanja


Stanovnici štinjanske ulice Prilaz Plazina danas su prosvjedovali zbog loših uvjeta stanovanja. Ta ulica, u kojoj živi stotinjak ljudi, već deset godina nema asfalt, rasvjetu ni kanalizaciju, što je, naglasili su, osnova za civilizirano življenje.

- Naše kuće i zgrade nisu priključene na javno-prometnu površinu i komunalnu infrastrukturu pa nije moguće ishodovati, primjerice, uporabnu dozvolu za zgradu. Vodu smo, srećom, dobili od susjedne zgrade i koristimo njihovo mjerno mjesto, što je apsurdno, rekla nam je Nives Tomišić, predstavnica stanara te ulice. Napomenula je da su se na javni prosvjed odlučili jer su dosad pokušali sve drugo. O lošim uvjetima stanovanja obavijestili su sve nadležne službe, no već se deset godina ništa ne događa. Problem je, veli, imovinskopravne naravi jer put koji dijeli ulicu na dva dijela pripada privatnom vlasniku s kojim Grad Pula, tvrdi ona, nema raščišćene imovinske odnose.

- U potpunom smo mraku, kada pada kiša u blatu smo do koljena, a djeca nam iz škole jedva stižu do kuće, vele stanari. Nemaju ni prostor za kontejnere za smeće pa oni "šeću" ovamo-onamo, posebno kad puše bura. Uredno plaćaju sve svoje obveze, no nikad im nitko nije izašao ususret, pa ni u zahtjevu za neplaćanjem komunalne naknade. O svom trošku, vele, povremeno pokrpaju rupe na putu do kuća.

- Godine 2009. u neposrednoj je blizini izgrađena kanalizacijska mreža, no naša ulica nije priključena na kanalizaciju. Nadalje, nema ni rasvjete iako je 2003. godine položena infrastruktura. Što je najgore, od predsjednika MO-a Štinjan doznali smo da su sredstva osigurana, no sve stoji zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa, rekla je Tomišić.

Pitali smo resornog pročelnika Grada Pule Damira Prhata gdje je zapelo. Odgovorio je da sličnih primjera u Puli ima niz, primjerice Fojbon, Japodska ulica pa čak i rotor u Šijani, te da Grad ulaže puno napora u rješavanje takvih situacija.

- Praktički imamo vezane ruke jer ne možemo ništa početi raditi dok nemamo suglasnost vlasnika. Krajnja je mjera izvlaštenje, no do toga je također dug put, rekao je Prhat. Dodao je da se nada da će se situacija u Štinjanu brzo riješiti u korist sviju. (N. SOFTIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter