Štinjan ostaje u D razredu do kraja godine


Ministarstvo turizma Republike Hrvatske dalo je mišljenje o problematici u kojem će turističkom razredu biti naselje Štinjan prema kojem će Štinjan biti u turističkom razredu A od 1. siječnja sljedeće godine, a do tada sve ostaje kako je bilo. Problem se pojavio prošlog mjeseca kada su privatni iznajmljivači iz Štinjana reagirali nezadovoljni povećanjem boravišne pristojbe za iznajmljivanje apartmana nakon što su iz turističkog razreda D prebačeni u turistički razred A, kao i svi ostali privatni iznajmljivači u Puli.

Pula jedno naselje

Štinjan je kao prigradsko naselje uvršten u Statut Grada Pule te se, Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, Pula ustvari sastoji od "naselja Pule i naselja Štinjan". Odredbom gradonačelnika, stoga je određeno da je Pula turistička zona A, a Štinjan turistička zona D. Po takvoj odluci se do prije mjesec dana i naplaćivala boravišna pristojba za Štinjan, međutim, kako su tada pojasnili iz Turističke zajednice Pula, Državna geodetska uprava u svom registru uopće ne vodi Štinjan kao zasebno naselje, već definira Pulu samo kao jedno naselje. Stoga je u sustavu za prijavu gostiju eVisitor za Štinjan promijenjeno zaduženje te su iz razreda D prebačeni "preko noći" u razred A.

S obzirom na negodovanje Štinjanaca, TZ Pula je od Ministarstva turizma zatražila mišljenje, a ono nudi kompromisno rješenje. Do kraja ove godine Štinjan ostaje u turističkom razredu D, a potom od 1. siječnja 2018. godine seli, kao i cijela Pula, u turistički razred A.

U mišljenju Ministarstva turizma, kojeg potpisuje pomoćnica ministra Snježana Brzica, navodi se da je ministarstvo obavilo uvid u dopis Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, u Statut Grada Pule, odluku Grada Pule o određivanju nazivlja četvrti, gradskih turističkih predjela, prigradskih naselja i prigradskih turističkih predjela Grada Pule, te u dva odgovora Ministarstva uprave. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter