Štinjan: Održan jubilarni, deseti Brudet cup

Čak 12 ekipa na ovogodišnjem, jubilarnom Brudet cupu
Čak 12 ekipa na ovogodišnjem, jubilarnom Brudet cupu

Prvo mjesto na desetom, jubilarnom Brudet cupu koji se u subotu navečer održao na štinjanskoj Placi, treću su godinu za redom osvojila dva brata Macuke - Siniša i Darin, ovoga puta pod nazivom "Smokvin list". Drugo mjesto osvojila je ekipa pod nazivom "Edi i Jasna" prema imenima kuhara, a treće ekipa "Tri baraja" odnosno Saša, Željko i Damir.

Krčkanje u loncima započelo je već oko 19 sati, a ove je godine u natjecanju nastupilo 12 ekipa dok je ekipa Mjesnog odbora Štinjan pripremala brudet izvan konkurencije. Samo se jedna ekipa, ona pod nazivom "Panonski mornari" okušala u pripremi fiša.

Sastojci za brudet bili su raznoliki, a dodavali su se i "tajni sastojci". Neki su u svoje brudete tako stavljali razne školjke, neki rakove, no nekim iskusnim morskim vukovima ni hlap nije donio pobjedu. Na upit pobjedničkoj braći koja je njihova tajna samo su odgovorili "smokvin list" očito ne želeći otkriti kako im uspijeva pobijediti čak tri puta za radom. Podsjetimo, lani su pobijedili, kako su tada rekli, zahvaljujući tome što u brudet ne stavljaju ružmarin, kao većina.

Inače, o tome koji je brudet najbolji odlučivao je tročlani žiri kojeg su činili Dorijano Gašprotić, Zdenko Išić i Korado Mašeni. Kako su nam rekli zadatak im nije bio niti malo jednostavan jer je brudeta bilo puno, okusi su se miješali, ali protekcija nije bilo budući da su im brudeti na stol stigli pod šiframa, odnosno svaka je ekipa imala svoj "tajni broj". On je pak bio toliko tajan da se voditeljica manifestacije Dorina Tikvicki mučila s izvikivanjem brojeva i pronalaženjem pobjedničkih ekipa. Inače, najbolji su nagrađeni medaljama i unikatnim poklonima galerije Andarte.

Još i prije proglašenja najboljih, brudet je naprosto planuo, pa su brojni mještani ali i turisti "navalili" na srdelu s gradela koja se ipak pekla cijelu noć. Inače, za zabavni dio programa bio je zadužen Enigma band te vatromet točno u ponoć. Manifestaciju već godinama organizira Mjesni odbor Štinjan, uz pokroviteljstvo pulske turističke zajednice. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter