Štinjan: Na novom dijelu tristo grobnih objekata

Na parceli ispred zida širilo bi se groblje u Štinjanu (D. MEMEDOVIĆ)
Na parceli ispred zida širilo bi se groblje u Štinjanu (D. MEMEDOVIĆ)

Štinjanci, putem svog mjesnog odbora, već duže vrijeme traže prioritetno proširenje mjesnog groblja. Mada se dio na kojem se planira proširenje, prema Zonkama, odnosno prema moru, za izradu geodetske podloge raščistio prije čak tri godine (u prosincu 2013.) radovi još nisu krenuli. Upravo je o problemu proširenja groblja bilo riječi i tijekom prošlotjednog susreta predstavnika Grada Pule s mještanima, a u tijeku priprema proračuna za 2017. godinu.

Zapeli na građevinskoj dozvoli

Kako doznajemo od direktora gradskog poduzeća Monte Giro Darka Buršića, do zastoja u investiciji došlo je jer je teren na kojem se planira proširenje u vlasništvu države, odnosno Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, takozvanog DUUDI-ja.

- Projekt je izrađen i dobili smo lokacijsku dozvolu, a sada smo zapeli na izdavanju građevinske, veli Buršić.

U ministarstvu graditeljstva upoznati su s problematikom i ona se može riješiti na način da se zemljište Gradu, s obzirom na potrebu i namjenu, daruje, proda ili zamijeni, pojašnjava nam Buršić i dodaje kako predmet vode stručne službe Grada te je on sada na katastru. Nakon što se riješi pitanje vlasništva raspisao bi se natječaj za izvođenje radova, a kako Buršić navodi, to bi se možda moglo dogoditi još u ovoj godini.

Uređuje se i okoliš kapelice

U novom dijelu groblja, koje bi se gradilo na oko 800 četvornih metara, dobilo bi se 300 novih grobnih objekata, odnosno, sagradila bi se 72 grobna mjesta, 22 obiteljske grobnice i 120 niša. Za sada je, u anketi mjesnog odbora, interes za kupnjom novih grobnica iskazalo oko 70 Štinjanaca.

- Dok ne započnu radovi u novom dijelu, između starog i novog dijela, na mjestu gdje se nekada nalazio zid sagradili smo 16 položenih niša. Zemljani radovi su gotovi i sada se čeka ugovaranje kamenarskih radova, veli Buršić i dodaje kako će se onda urediti okoliš niša, ako se stigne, popločit će se tlakovcem, a ako ne, posipati pijeskom. Dodaje kako im je intencija tlakovcem popločiti i prostor ispred kapelice da bi cijela površina bila urednija.

Inače, kako doznajemo, trenutno je na štinjanskom groblju izdano 580 rješenja, a tek je nekolicina mjesta slobodna. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter