Štinjan je imao značajnu ulogu u NOB-u

Polaganje vijenca u Štinjanu (M. MIJOŠEK)
Polaganje vijenca u Štinjanu (M. MIJOŠEK)

U povodu obilježavanja 74. obljetnice osnutka prvog Narodnooslobodilačkog odbora u Istri, u nedjelju su u Štinjanu predstavnici Grada Pule, Udruge antifašista i antifašističkih boraca Pule te predstavnici Mjesnog odbora Štinjan položili vijence na spomen obilježje na štinjanskoj Placi. Robert Cvek, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule, zahvalio se pritom na inicijativi mjesnog odbora da se polože vijenci u Štinjanu i tako prisjeti na ovaj važan dio pulske povijesti.

Prvi istarski odbor

- Ovo je danas samo jedan u nizu obilježavanja pulske povijesti kojima se prisjećamo svih onih koji su udarili temelje naše današnje slobode i tako nas zadužili, naveo je Cvek, dok se predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Štinjan Dušanko Babić prisjetio povijesne činjenice na koju su Štinjanci jako ponosni - da je prvi Narodnooslobodilački odbor u Istri osnovan upravo u ovome selu i to u prosincu 1941. godine.

- Odbor je osnovan na čelu s Mirkom Pikunićem i Almom Pikunić, a članovi su mu bili poznati antifašisti među kojima se najviše isticao Mate Frančula, naveo je Babić.

Minuta šutnje

Livio Blašković, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, naveo je da mu je čast prisustvovati ovoj značajnoj obljetnici u mjestu iz kojega potječe i poznati pulski antifašist Jurica Kalc, a čija se bista nalazi i u Titovom parku na rivi.

- Štinjan je imao značaju ulogu u narodnooslobodilačkoj borbi i dao je brojne istaknute antifašiste, naveo je Blašković i dodao da je štinjanski odbor jedini koji samoinicijativno obilježava ovakve godišnjice te se nada da će to u budućnosti činiti i drugi odbori.

Prigodna je ceremonija zaključena minutom šutnje za sve poginule antifašističke borce te poginule u Domovinskom ratu. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter