Štinjan: Druženje uz ples, pjesmu i vatromet

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Mnoštvo Štinjanaca, ali i gostiju koji borave u ovom i okolnim naseljima, stigli su na subotnju feštu svete Margarete kojom je na štinjanskoj placi proslavljen Dan ovoga mjesnoga odbora. Dobrodošlicu je svima poželio Dušanko Babić - Beba, predsjednik Vijeća MO Štinjan te, zajedno s uzvanicima i vijećnicima, podijelio medalje i pehara najboljima u turnirima koji su se proteklog tjedna održavali u Štinjanu.

Prvo mjesto u briškuli osvojili su tako Dragan Perhat i Adriano Zuccca, drugo Vuko Đerđaj i Dušanko Babić, a treće par Dušan Kutlača - Franko Ivančić. Babić se potom posebno zahvalio i voditelju Male škole ribolova - Gian Luigi Stinga Peruscu, koja djeluje pri mjesnom Pomorsko-športskom ribolovnom društvu Štinjan, a čiji polaznici postižu odlične rezultate na natjecanjima.

I tijekom vikenda klinci su imali svoj turnir u udičarenju, a najviše ribe i to orada i ribona ulovio je Antoni Bilić koji je osvojio prvo mjestom. Na drugom mjestu je Edgar Zović dok je treći Ivan Bakiš. Medalje su podijeljene i svim ostalim sudionicima turnira, a dobili su ih Antonio Kristić, Fabijan Galović, Dalen Rađević, Luka Starčević, Gaia Anastasia Otočan, David i Luka Visona, Tesa Rađević, Petar Starčević, Dino Resanović i Sebastian Galović.

- Štinjanci su dosta aktivni, od najmlađih do onih starijih, koji se također okupljaju u raznim aktivnostima, naveo je Babić te na pozornicu pozvao Netu Žiković, predsjednicu pulske podružnice Sindikata umirovljenika i Nikolu Mićanovića, predsjednika štinjanskog ogranka koji slovi kao jedan od najaktivnijih. Kako je naveo Mićanović štinjanski ogranak ima čak 200 članova koji se redovito druže na sportskim i zabavnim aktivnostima, odlaze na izlete te posjećuju jedan drugoga, kada se za to ukaže potreba.

Kao zahvalu za ustupanjem prostorija odbora za rekreativnu gimnastiku i pomoć pri organizaciji aktivnosti Mićanović je prigodnu zahvalnicu na fešti uručio predsjedniku MO Babiću. Inače, uz iće i piće, ali i ples Štinjance je do dugo u noć zabavljala grupa Enigma bend, a usprkos vrućinama i sparnom vremenu svoje iznimne vokalne sposobnosti pokazali su i članovi mješovite vokalna grupe Nešpula. Točno u ponoć za Štinjance je priređen i vatromet.

Zanimljivo je da Štinjanci svoju feštu različito zovu - neki tako govore o svetoj Margariti, neki je zovu Margerita, no ukoliko bi se ona zvala po svetici, koja slovi za zaštitnicu štinjanske župe, zvala bi se pak sveta Margareta. Tako se inače, i zove ulica u središtu mjesta. Dodajmo i to da je ovo tek prva od tri fešte koje se u ovom malom mjestu održavaju tijekom ljetne sezone. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter