Štinjan: Djeca nagrađena za plakat o zdravoj hrani


Mališane Dječjeg vrtića "Dado" u Štinjanu iznenadila je danas kustosica pazinskog Etnografskog muzeja Tanja Kocković Zaborski koja im je donijela igračke - prvu nagradu koju su osvojili u sklopu  nagradnog natječaja "Nacrtaj svoj zdravi/tradicijski obrok", a koji je organizirao Etnografski muzej Istre u sklopu projekta "Pazi što jedeš".

Mališani su tako dobili drvene igračke s izložbe "Dječje igračke iz hrvatske baštine" koja je u Etnografskom muzeju Istre otvorena do kraja rujna i slikovnice "Una, povedi i mene" autora Predraga Spasojevića i Daniela Načinovića.

Drugo mjesto na natječaju osvojila je Lara Brussich iz skupine Delfin Dječjeg vrtića Rin Tin Tin, a treće Greta Percan iz skupine Topo Gigio istoga vrtića.

- Svima koji su sudjelovali u našem natječaju od srca zahvaljujemo, a pobjednički rad bit će dio plakata naše manifestacije "Pazi što jedeš" koja će se u Puli, u Domu branitelja, održati 14. i 15. studenog, kazala je Kocković Zaborski te dodala da je tema ovogodišnjeg skupa upravo prehrana djece, od vrtića do srednjih škola.

Na skupu će se tako obrađivati teme od onog kako se nekada jelo, do toga kako djeca jedu danas i što se sve može učiniti da se situacija poboljša, a njihova prehrana bude bolja i zdravija.

Kako doznajemo od vrtićke tete Vesne Jakopanec, zdrava hrana u njihovom vrtiću nije novost - djeca ovdje od najranijih dana uče kako zdravo jesti, jedu puno voća i povrća, a kako su nam mališani sami pokazali, u dvorištu imaju i svoj mali vrt u kojem uzgajaju tikvice, mrkvu, pomidore… Nešto, rekle su nam djevojčice Dora i Tea, pojedu oni sami, a nešto daju i kornjačama.

Nagrađeni rad je, navela nam je Jakopanec, skupni rad djece od pet do sedam godina i na njemu su djeca prikazala kako zapravo hrana nastaje. (B. PETROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter