Stimulirati novo zapošljavanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vizija razvoja bila je tema prve u nizu predizbornih tribina SDP-a Rovinja. Saborski zastupnik Gordan Maras je predstavljajuci krizna SDP-ova rješenja naglasio da su potrebni radikalni zahvati, ali ne u smanjivanju placa vec državne potrošnje i vecem ukljucivanju aktivnog stanovništva u svijet rada.

- Prema našem planu, do 2014. godine moramo otvoriti najmanje 120 tisuca radnih mjesta. To cemo postici izravnim stimuliranjem novog zapošljavanja, istaknuo je Maras. Druga mjera SDP-a je smanjivanje nelikvidnosti, za što je predstavio više mjera, od skracivanja rokova placanja države i lokalne uprave na 30 i realnog sektora na 60 dana, do multilateralne kompenzacije.

Za povecanje konkurentnosti SDP predlaže smanjivanje cijene rada kroz manje poreze i doprinose, a posebno parafiskalne namete, koji se sada ne smanjuju vec povecavaju. Predlažu se i povlastice za investiranje plasmanom više sredstava kroz HBOR uz manju kamatu, ali i stimuliranje reinvestiranja dobiti. Podsjetio je da se iz Hrvatske svake godine iznosi cetiri milijarde kuna dobiti, a da država ne pokušava stimulirati njihovo ponovno ulaganje. Krajnji je cilj godišnje ulaganje u investicije tri posto BDP-a.

Kad je rijec o industrijskoj politici, Maras je rekao da Hrvatska mora odrediti koje ce grane gospodarstva poticati. Za SDP to su u sadašnjoj konstelaciji, kada su potrebna brza rješenja, uz turizam i poljoprivredu - energetika i transport.

SDP ce nadalje poticati istraživanja i inovacije, posebno ulaganja u tehnološke parkove, što ce pridonijeti inoviranju gospodarstva. Sve ove mjere moraju dovesti do porasta BDP-a od cetiri posto, a kada se rast stabilizira i uklone sadašnje poteškoce, na pet posto.

Dožupan i tajnik SDP-a Istre Vedran Grubišic predstavio je mjere za poticanje gospodarstva Istarske županije. Tribina je ispunila veliku dvoranu Doma kulture, a sudionici su Marasu predstavili niz sugestija i postavili mnogo pitanja.


Podijeli: Facebook Twiter